Zámek Nové Město nad Metují – Renesanční perla města, která zaujme vás i vaše děti

Malebné městečko Nové Město nad Metují nabízí široké možnosti využití úplně pro všechny. Tak zabalte dětem svačinu a na další slunnou neděli vyrazte do Kladského pomezí navštívit jeden z nejkrásnějších zámků v Čechách.

Něco málo z historie

Základní kámen původně gotického hradu byl podle písemných pramenů položen v roce 1501, společně v době, kdy vznikalo samotné město. Hrad měl tehdy sloužit jako ochránce města, které společně s hradem založili majitelé panství, Černičští. Přibližně 20 let od založení ale město i s částí hradu uchvátil požár, po kterém ztratili původní majitelé o město i hrad zájem. Oprava by totiž byla příliš nákladná. Proto se rozhodli prodat část panství bohatým Pernštejnům, kteří se postarali o revitalizaci města i hradu. Právě během této doby dostal původně gotický hrad novou podobu s renesančními prvky.

Ani Pernštejnům ale panství nevydrželo. Později prodali panství Stubenbergům, kteří přestavbu renesančního zámku dokončili. Stunbenbergové se ale během stavovského povstání postavili proti císaři a po porážce jim byl majetek zkonfiskován. Během následujících let putovalo panství z ruky do ruky různých šlechticů, déle si panství udržel až skotský šlechtic Walter z Leslie, který v té době působil jako chebský strážmistr. Ten se postaral o druhou rozsáhlou přestavbu zámku, který byl pod jeho panováním obohacen o barokní prvky. Zvláštní pozornost tehdy věnoval interiérům, hlavně pak druhému patru, ve kterém jsou dodnes krásné barokní malby s prvky římské mytologie.

Rod šlechtice Waltera ale na začátku 19. století vymřel po meči a majetek dostali Dietrichsteinové. Ti ale o panství nejevili velký zájem, nikdo na zámku dlouhodobě nepobýval a to zapříčinilo fakt, že zámek začal značně chátrat.

Jurkovičova stopa

Světlé chvíle zažíval zámek především během první republiky. V roce 1908 zámek koupila rodina Bartoňů z Náchoda, kteří měli továrnu. Během let zámek opravili. Bartoňové si přáli, aby měl zámek nezaměnitelný design a proto se rozhodli navázat spolupráci s těmi nejlepšími architekty současné doby, mezi těmi byl i známý Dušan Jurkovič. Z původně gotické pevnosti se tak stal zámek s renesanční fasádou, ozdoben barokními malbami, následně secesními, lidovými, art deco prvky, najdete zde třeba i kubistické malby.

Bartoňovi se ale postarali také o technické inovace na zámku. Po zavedení elektřiny zde nainstalovali telefon, osobní výtah či ústřední topení. V roce 1948 byl ale Bartoňům majetek zkonfiskován.

Co všechno můžete vidět

Na zámku v Novém Městě si můžete vybrat mezi čtyřmi prohlídkovými okruhy. První vás zavede do zámeckých interiérů, kde se od průvodce dozvíte zajímavosti o životě na zámku či jeho historii. Uvidíte tak zdobné interiéry reprezentačních sálů i soukromé apartmány šlechty. Délka prohlídky je okolo šedesáti minut.

Pokud cestujete s dětmi, které už oslavily šesté narozeniny, doporučujeme vybrat spíše druhý okruh, který vás provede zámkem od sklepa až po půdu. Uvidíte kuchyně, spižírny, pokoje služebnictva, tajné podzemní chodby či půdu zámku. Kromě informací o historii zámku a města se tak podíváte, jak fungoval běžný život na zámku, co se používalo za nástroje a mnoho jiného. I tato prohlídka zabere přibližně hodinu vašeho času.

Pro děti může být někdy hodina na prohlídce příliš dlouhá, můžete se tedy projít pouze venku a navštívit věž máselnici. Věž se takto jmenuje, jelikož vzhledem připomíná nádobu na stloukání másla, z věže je krásný výhled na okolí.

Co si rozhodně zaslouží vaši pozornost je ale zámecká zahrada. Udržovaný francouzský park je plný zdobných prvků, jako třeba kašen, barokních soch, najdete zde i lavičku pro odpočinek.

Je libo veselku?

Romantické prostředí zámku doslova vybízí k tomu uspořádat zde svatbu nebo jinou oslavu. Pro svatebčany zde zámek nabízí malý reprezentativní sál, zámeckou kapli, případně zámeckou zahradu pro více hostů. Na těchto místech lze uspořádat romantický obřad. Pronajmout prostory zámku se ale dají i pro jiné příležitosti, záleží na vás, co zrovna potřebujete. Zámek nabízí dokonce dvě dvoulůžková apartmá, velice oblíbené právě mezi novomanželi. Ani svatebčané ale nepřijdou zkrátka, v centru města je spousta apartmánů a penzionů, kde je možné své hosty ubytovat.

A co výlet po okolí?

Lokalita, ve které se město se zámkem nachází nabízí spoustu dalších atrakcí a pamětihodností. Během parních dní můžete zchladit nohy v nádrži Rozkoš, případně se projít po okolních lesích, které si zamilovali šlechtici už v minulých staletích.

Za návštěvu ale určitě stojí i města jako například Náchod, Opočno či Jaroměř. Pokud byste se ale rádi prošli také v přírodě, nedaleko leží také Orlické hory, které nabízejí širokou škálu náročných i méně náročných turistických tras.

Jak se tam dostat

Do Nového Města se dá dostat nejrůznějšími cestami, neboť dostupnost města je velice dobrá  různých směrů, o tom se pravidelně přesvědčují také turisté ze sousedního Polska. Nejrychlejší je ale pro většinu krajanů cesta z Hradce Králové. Pokud vás nepotkají po cestě žádné nepříjemnosti, za 40 minut autem jste na místě. Můžete se vydat nejrychlejší cestou přes Bohuslavice, nebo si zajet menší oklikou přes malebnou Dobrušku.

V Novém Městě se dá pohodlně zaparkovat přímo v centru města, nebo v blízkém okolí.

Pokud nechcete jet autem, do Nového Města nad Metují se dá dopravit také vlakem nebo využít pravidelnou autobusovou dopravu. Autobusová linka z Hradce do Nového Města je přímá a za 45 minut jste na místě.

Související články