Rozhledny v blízkosti Hradce Králové

Hradec Králové je město, které leží v Polabské nížině. Díky mnoha rozhlednám si však pohled z výšky můžete užít i tady. Které jsou ty nejzajímavější?

Bílá věž v Hradci Králové

Bílá věž je se svou výškou 72 m dominantou města Hradec Králové. Vypíná se na jihozápadní straně Velkého náměstí. Svůj název má díky kameni, ze kterého byla postavena, jedná se o hořický pískovec, jak uvádí město na oficiálních stránkách. Renesanční památka byla rekonstruována v letech 2014 a 2015.

V současné době je věž celoročně přístupná návštěvníkům a nabízí jim jedinečný výhled na Krkonoše i Orlické hory.

Unikátní je nejen samotná věž, ale také to, co ukrývá ve svých útrobách. Nachází se zde třetí největší zvon v ČR, který se jmenuje Augustin. Rekonstrukce věže zároveň návštěvníky obohatila o skleněný model věže a využití audiovizuálních technologií.

Rozhledna Milíř u Vysoké nad Labem

Rozhlednu Milíř bychom nalezli na stejnojmenném Milířském kopci nedaleko obce Vysoká nad Labem. Ta se nachází na jižním okraji Hradce Králové. Rozhledna se tyčí ve výšce 285 m n. m. Vyhlídková plošina byla vybudována ve výšce 27 m.

Dnešní rozhledna na svém místě stojí od roku 2013. Konstrukčně unikátní stavba dnešní nahradila původní dřevěnou rozhlednu. Zajímavá je nejen samotná rozhledna, ale i výhled z ní. Za příznivých podmínek se z ní návštěvníkům otevírá výhled na Orlické či Železné hory.

V současné době je tato rozhledna bohužel návštěvníkům nepřístupná. Stalo se tak s ohledem na bezpečnost návštěvníků. Nosné dřevěné sloupy byly poškozeny strakapoudem, který tu měl podle zástupců obce Vysoká nad Labem pro svou činnost dostatek klidu během protikoronavirových omezení.

Rozhledna Na Chlumu Slatiňany

Rozhledna Chlum nebo též Na Chlumu technicky vzato rozhlednou není, ale bývá tak tradičně označována. Někdy se tak setkáte i s označením vyhlídková věž.

Nachází se u Slatiňan, a to asi 3 km na jihozápad od jejich centra. Toto východočeské město bychom nalezli cca 4 km na jih od Chrudimi. Věž se tyčí na jižním úpatí kopce Hůra ve stejnojmenné lokalitě Na Chlumu.

Vyhlídková věž zde vznikla už na přelomu 19. a 20. století. Současná podoba odkazuje na tu původní a věž do ní byla obnovena v roce 2013. Je přístupná veřejnosti, co se týče primární funkce, výhled je však kvůli okolním stromům poněkud omezený. Což ovšem přispělo k zajímavosti věže a to, že není vyhlídkou, ale spíše „nevyhlídkou“ bylo obratně využito k její propagaci.

Rozhledna Chlum u Všestar

Poněkud matoucí může pro návštěvníka východních Čech být i to, že nedaleko obce Všestary se rovněž nachází rozhledna, která se nazývá Chlum.

Našli bychom ji tyčící se na návrší cca 1 km západně nad osadou Chlum (obec Všestary). Od Hradce Králové je vzdálena přibližně 8 km severozápadně. Celková výška rozhledny činí 55,6 m.

Původně na tomto místě stála železná rozhledna, která zde vznikla již roku 1899. Dnes se na místě tyčí vysílač mobilního operátora, který je však stále veřejnosti přístupný. Vystoupat můžete na vyhlídkovou plošinu, která se nachází ve výšce 35 m.

Rozhlednu má dnes ve správě Muzeum východních Čech v Hradci Králové, které má na starost Muzeum války 1866 vybudované hned vedle rozhledny. Jde o upomínku bitvy, která se v těchto místech odehrála právě v roce 1866.

Rozhledna Kosice

Soukromá rozhledna vznikla na severním okraji obce Kosice u Chlumce nad Cidlinou. Rozhledna měří celkem cca 8 m a vyhlídková plošina se nachází v 5 m. Počátek budování datujeme do roku 2017.

Veřejnosti byla vyhlídka otevřena ještě v témže roce. Rozhledna je volně přístupná a vznikla na okraji přírodního parku, který se rovněž nachází v soukromých rukou. Dostupné zdroje jako majitele uvádějí Ing. Václava Bareše, který je i jedním ze členů představenstva sousední firmy Stavoka Kosice a.s. Společnost je též uváděna jako oficiální provozovatel.

Rozhledna nabízí překrásný výhled do okolní krajiny, především pak na Železné a Orlické hory a na Krkonoše. Na své si přijdou nejen ti, kteří si vystoupají pro výhledy na rozhlednu, přes obec také vede cyklotrasa.

Rozhledna Libníkovice

Rozhledna se nachází nedaleko severního okraje obce Libníkovice, přibližně 15 km severovýchodně od Hradce Králové

Rozhledna Libníkovice stojí na svém místě již od roku 1930, kdy nahradila památnou lípu poničenou úderem blesku. Stavbu si zadala podle dostupných zdrojů přímo obec, autorem je stavební a konstrukční zámečník Josef Černý. V roce 1992 prošla poslední opravou a příslovečný zub času je tak na rozhledně v dnešní době již patrný.

Přesto se stále jedná o vyhledávaný cíl turistů. Celková výška rozhledny činí 15 m a viditelné jsou z ní hlavně Krkonoše. Do Orlických hor se bohužel „nepodíváte“, protože výhled cloní vzrostlé stromy.

Rozhledna Hořický chlum

Rozhledna s názvem Hořický chlum vyrostla asi 1 km na západ od Chlumu, což je jedna z městských částí města Hořice v Podkrkonoší. Její celková výška dosahuje 41,5 m.

S rozhlednou u obce Všestary má tato rozhledna společný nejen název, ale i konstrukci. Jedná se o základnové stanice postavené původní společností Eurotel, dnes O2. Ta hořická konkrétně vznikla v roce 1998.

Telekomunikační věž je v současné době přístupná veřejnosti, k vyhlídce vede dvojice nezávislých schodišť. Vyhlídková plošina je situována ve výšce 27 m. Nabízí proto poměrně působivý výhled na všechny světové strany. Za příznivých podmínek odsud lze spatřit i pražský žižkovský vysílač.

Související články