Zámek Blažkov

Mezi chráněné kulturní památky České republiky, které bezesporu stojí za návštěvu, patří novobarokní zámeček Blažkov, jenž se nachází na severním okraji katastru obce Myštěves. Místní jej někdy také označují honosným názvem Blažkovický hrad. Podle historiků se jedná o nejmladší zámeckou stavbu v Pocidliní. Zámek není veřejnosti přístupný, ale zájemci mají přesto příležitost jej blíže poznat. Slouží totiž jako hotel, jehož služeb využívají hlavně vášniví golfoví hráči z celé Evropy, kteří jej využívají jako základnu ke vstupu na místní golfové hřiště. Chráněnou kulturní památkou je zámek od roku 1990.

Architektura Blažkova

Zámek Blažkov má obdélníkový půdorys. Je jednopatrový s přístavkem prosklené zimní zahrady s terasou, která se nachází na střeše. Severní průčelí zámečku je ploché. Vodorovně spárované přízemí je od patra odděleno výraznou římsou. Dominantou stavby je mansardová střecha s vikýři. Obytné a reprezentační patro se může chlubit tím, že se v něm dochovala část původního vybavení.

Časté změny majitelů

Zámek Blažkov je ozdobou anglického parku s rozlohou 13,79 hektaru, přičemž za hezkých dní se odráží v rybníku Mozourník. Roku 1901 byl tento zámek z první poloviny 18. století přestavěn průmyslníkem Gastonem Malmannem ze Skřivan na letní sídlo. Hovoří se o tom, že neúměrná záliba tohoto šlechtice v karetních hrách byla důvodem toho, že musel nejprve celé své panství zastavit, aby ho později přenechal pozemkové bance v Praze. Těsně před začátkem první světové války zakoupil tento objekt univerzitní profesor gynekologie a porodnictví Karlovy univerzity v Praze MUDr. Václav Piťha se svojí manželkou Hermínou. Právě ta zde po smrti svého manžela roku 1922 žila až do znárodnění veškerého majetku rodiny roku 1950, kdy byl zabaven komunisty, kteří následně začali zámeček využívat pro svoji potřebu.

Pestré osudy za komunismu

Pohnutý osud potkal zámek Blažkov podobně jako celou řadu jiných tuzemských památek po skončení druhé světové války. Po jeho výše zmiňovaném znárodnění roku 1950 sloužila stavba k rozličným společenským účelům, aby ji nakonec získal do svého vlastnictví Národní podnik Kniha. Později měl sloužit i jako skladiště, v sedmdesátých letech minulého století byl nákladně restaurován pro Československou televizi. Bylo zde vytvořeno rekreační a školicí středisko, kde posléze pobývaly a natáčely téměř všechny celebrity předlistopadové kultury. Dnes je Blažkov spolu s budovami zámecké dependance v Chlumci nad Cidlinou považován za jedinou slohově čistou novobarokní stavbu v Pocidliní. Na západ od zámku stojí u druhé brány do parku drobný čtvercový domek strážného, který má také mansardovou střechu.

Vězení pro prominenty

S novodobými dějinami zámečku je spojeno i několik tajemství, když se v jeho suterénu měly v padesátých letech nacházet vězeňské cely pro zvláštní osoby. Mezi roky 1955-1957 zde byl kupříkladu internován pražský kardinál Josef Beran. Nedobrovolnými hosty se zde stali i českobudějovický biskup Josef Hlouch, brněnský biskup Karel Skoupý nebo apoštolský administrátor rožňavské diecéze Róbert Pobožný. Nepotvrzené jsou spekulace o tom, že zde měla být uvězněna i vdova po Klementu Gottwaldovi Marta, která měla po smrti svého chotě vykřikovat, že ho otrávili v Sovětském svazu. Dnes již lze stěží zjistit, co je na této zkazce pravdy, v každém případě Státní bezpečnost zde působila až do roku 1960.

Blažkov a golf

Jak již bylo naznačeno výše, v současnosti je Blažkov veřejnosti nepřístupný. Zájemci se v něm však mají příležitost ubytovat jako hoteloví hosté. Na přelomu let 1991/1992 byl zámek vrácen rodině Piťhů, přičemž světlo světa spatřil projekt, který počítá s vytvořením sportovně i společensky exkluzivního golfového areálu s 27 jamkami. V porovnání s dalšími golfovými hřišti v Evropě má být součástí Queen´s Park Golf Clubu Myštěves fungujícího od roku 2003 nejen zámecký park, ale rovněž zámek, který disponuje vynikající klubovou, stravovací a ubytovací základnou. Tento projekt má jistě něco do sebe a přilákal do tohoto regionu celou řadu turistů, kteří by do dané oblasti jinak jen stěží zavítali.

Myštěves

Zámek Blažkov se nachází v severním katastru obce Myštěves, jejíž historie spadá do poloviny 14. století. Nutno podotknout, že majitelé této vsi se rekrutovali hlavně z prostředí nižší šlechty, když mezi nimi chybí nějaká slovutná jména naší historie. Za třicetileté války pak obec málem zanikla. Počátkem 18. století, do něhož je datován původní vznik zámku, příslušela Myštěves k panství Skřivany, jež bylo v majetku hraběte z Bredy.

Z Hradce Králové do Blažkova

Zámek Blažkov se nachází 10 km severovýchodně od Nového Bydžova a 9 km jihozápadně od Hořic. Od samotné vesnice Myštěves je to zhruba 2 km na sever. Cesta z Hradce Králové automobilem trvá zhruba půl hodiny, která je nutností k ujetí této okolo 30 km dlouhé trasy. Do Myštěvsi se je možné z královohradeckého autobusového terminálu dostat za necelou hodinu i autobusem. Vlakové spojení do Myštěvsi nevede, ale je možné vystoupit v železniční stanici Ohnišťany na trati Chlumec nad Cidlinou-Ostroměř a pokračovat 3 km východně. V okolí je možné navštívit také město Nový Bydžov s pseudogotickou radnicí na náměstí nebo město Hořice. V blízkosti se nachází rovněž pseudogotický harrachovský zámek Hrádek u Nechanic.

Pokud nejste zrovna milovníci golfu, je možné výlet na zámeček Blažkov spojit s prohlídkou jeho okolí, které má v každém případě co nabídnout.

Související články