Kunětická hora výlet z pohádky do pohádky

Kunětická hora se mezi Hradcem Králové a Pardubicemi tyčí jako majestátní strážkyně českého území. Pohled na dominantu rovinatého kraje Vás bude provázet, ať se už se tu vydáte kamkoliv. Co se ale vypravit přímo na ni? Na „Kuňce“, jak místní hoře přátelsky říkají, ale i v jejím okolí si na své přijdou dospělí i děti. Podívejte se, co všechno tu během jediného dne můžete vidět a prožít!

Výlet jako do pohádky

Na tajemný hrad, kde sídlil Rumburak i do malebné Perníkové chaloupky.

První písemnou zmínku o hradu Kunětická hora byste vypátrali už v roce 1421. V té době v jeho okolí zuřily husitské války, hrad jim ale odolal. Jak by také ne! Stojí na vyvýšeném kopci, obehnaný je mohutnými kamennými hradbami. Kunětická hora zkrátka překonala všechna těžká historická období až do současnosti. V současné době je hrad postupně obnovován a opravován. V roce 2022 se tak bohužel nepodíváte do kaple ani hradního paláce, které procházejí rozsáhlou rekonstrukcí. Litovat ale nemusíte, čekají Vás totiž mnohá další zákoutí tohoto hradu, který jako by byl vystřižený z pohádky.

Na prohlídkovém okruhu s příznačným názvem „Dušan Jurkovič, básník dřeva“ se seznámíte s životem i dílem tohoto architekta, který ve 20. letech 20. století vedl opravy hradu, čímž do určité míry určil jeho současnou podobu. Podíváte se do částí hradu, které byly více než 40 let návštěvníkům  nepřístupné, navštívíte místní vyhlídku i sklepení. Kapacita prohlídky je omezená, nezapomeňte tedy na online rezervaci! A během prohlídky mějte oči na stopkách, možná zahlédnete i pohádkového čaroděje Rumburaka, který tu v pohádce Arabela sídlil a spřádal své plány.

Jen kousek pod Kunětickou horou na Vás čeká další pohádkové místo. Uprostřed lesíku tu totiž můžete navštívit téměř opravdovou Perníkovou chaloupku. Bývalý lovecký zámeček v místní oboře sice nemá stěny ani střechu z perníku, ale ježibabu tu potkáte a sladké perníčky také ochutnáte. Kromě toho se dozvíte, jak se tato místní tradiční pochoutka vyrábí, prohlédnete si výrobky z perníku, které svou krásou a originalitou vyhrávají ceny na soutěžích po celém světě, a dozvíte se ledasjaké zajímavosti z historie i současnosti perníkářství na Pardubicku. A že jde o historii pořádně dlouhou!

Kdybyste ani po návštěvě Perníkové chaloupky a tajemného hradu pořád neměli dost pohádek a pověstí, věřte, že Kunětickou horu a její okolí provází mnoho dalších příběhů. Přečíst si můžete třeba ten o Opatovickém pokladu nebo Kunětických třešních. Když budete po místní krajině kráčet s očima a srdcem otevřeným, možná objevíte další příběhy nebo přidáte ten Váš.

Obora a trampolíny

Na procházce v podhradí – obora se zvěří, vojenská pozorovatelna i trampolínové hřiště
Sestoupíte-li z hradu do podhradí, konkrétně do obce Ráby, která se pod Kunětickou horou rozkládá, budou Vás čekat další neobvyklé zážitky. Přímo na jednom ze svahů Kunětické hory se nachází obora, v níž si můžete prohlédnout mnoho obvyklých i neobvyklých druhů zvířat. V prostoru bývalých Švehlových sadů se tu setkáte s kozami, koníky, osly, daňky, muflony nebo dokonce pštrosy!

V lese pod hradní kaplí také najdete tajemný kovový objekt. Z kopřiv a křovin tu vykukuje betonová pozorovatelna civilní obrany. Dnes už opuštěný a rezivějící objekt sloužil v 60. letech při obraně státu. Opatrně ho můžete prozkoumat, možná objevíte i zbytky původního vybavení, jako je stolek či židle.

Děti, ale také akční dospělí, po historických a průzkumných výpravách nepochybně ocení trampolínové hřiště, které se v Rábích nachází jen kousek od hlavního parkoviště. Na více než dvacítce trampolín různých velikostí si tu vyzkoušíte svou obratnost i odvahu, protáhnete svaly a parádně se unavíte!

Kde zahnat hlad?

Ze všech těch zážitků malým i velkým určitě pořádně vyhládne. Nemusíte mít obavy, na Kunětické hoře i v jejím okolí zaženete hlad raz dva. Přímo v areálu hradu se rychle občerstvíte ve stylové venkovní Krčmě u Koloděje. V podhradí pak najdete restauraci Pod kunětickou horou. V její nabídce najdete nápoje i teplé a studené pokrmy. Unavení výletníci jistě ocení posezení uvnitř budovy, rodiny pak venkovní posezení na zahrádce a děti přilehlé hřiště.

Jak na Kunětickou horu (nejen) z Hradce?

Kunětická hora se nachází asi 15 km jižně od Hradce Králové. Vyrazit můžete  na výlet pěšky, kolmo, autem či na motorce, ale také hromadnou dopravou.

Milovníci cyklistiky mohou zvolit cyklostezku číslo 2. Z centra města dovede přímo pod Kunětickou horu. V nohách budete mít necelých 20 km s minimálním převýšením. Na kole trasu zvládnou i větší děti. Celá vede po zpevněných cestách vhodných i pro koloběžky. Stejnou cestu, mohou  zvolit i otrlý turisté, kteří se nebojí větší vzdálenosti. Odměnou Vám bude příjemná chůze krajinou rybníků a potoků, polí, lesů i malebných vesniček. Po cestě ale budete míjet také industriální oblast kolem opatovické elektrárny. Na první pohled se to může jevit jako nepříjemná část cesty, při průjezdu autem si ale celý areál tak důkladně neprohlédnete, jako když ho budete obcházet pěšky.

Pokud náročnějším sportům zrovna nefandíte a z představy, že pojedete na kole či dokonce půjdete pěšky, se Vám orosilo čelo, nemusíte zoufat. Kunětická hora je pro Vás i tak jednoduše dostupná. Pro výletníky, kteří zvolí dopravu vlastním autem je přímo na cestě směrem k hoře velká parkoviště. Celodenní parkování pro osobní automobil tu stojí 40 Kč, pro motocykl 20 Kč. Další parkoviště u restaurace pod Kunětickou horou je neplacené, ale určené je především pro hosty. Automobil je také možné odložit u Perníkové chaloupky.

Zvolit můžete i hromadnou dopravu na zastávky Ráby, Kunětická hora či Ráby, Perníková chaloupka podle toho, kterým pohádkovým místem chcete svůj výlet začít. Přímý autobus z Terminálu hromadné dopravy v Hradci Králové jede přibližně 30 minut.

Související články