Pohádková stezka Hradeckými lesy

Lesy v Hradci Králové vede pohádková stezka, která děti provede trasou dlouhou 2,5 km s mnoha zastaveními. Naučí se zde poznávat les a přírodu.

Pohádková stezka

Trasa měří 2,5 km a po cestě se nacházejí dřevěně vyřezávané sochy s cedulemi, na kterých jsou popsány běžné děje v lese. Začíná u Mazurovy chalupy a končí u rybníka Výskyt.

Děti provede lesem zastavení Šešulky Šustilky, Skřítci z kapradí, Borůvková víla, Bukový dědek, Bubáci a Hejkal, Bukvicové dušičky, Drak Větvička, Bludné kamínky, Kouzelník Šišule a nakonec Vodnická svatba. U každé zastávky je barevná informační cedule s obrázky a na cedulích jsou také ve spodní části různé úkoly pro děti nebo otázky, vše doplněno o mapu trasy.

Postavičky vytvořila výtvarnice a spisovatelka Marta Pohnerová a jednotlivé sochy vyřezal místní řezbář. Děti se tak naučí les nejen poznat, ale i jak se v něm chovat, aby nerušily zvěř a les ochraňovaly.

Mazurova chalupa

Mazurova chalupa je výchozí místo Pohádkové stezky. Je to rekreační objekt poblíž Hoděšovic, který nabízí občerstvení a odpočinek. Původně zde stály dvě chalupy, které vlastnil sedlák Josef Mazura. V letech 2008 a 2009 byla jedna chata rekonstruována do dnešní podoby. Okolí Mazurovy chaty je přírodní rezervací a nachází se zde Pohádková stezka, včetně několika cyklotras. Je to oblíbené výletní místo pro rodiny s dětmi. I zde najdete dřevěné sochy zvířat. Na venkovním ohništi si můžete s dětmi upéct párek. Poblíž Pohádkové stezky se nachází mnoho dalších atrakcí pro děti. Až si ji projdete a budete mít ještě čas, můžete navštívit například Park Na větvi, Oboru se zvířaty, Chráněné území plachta a mnoho dalších zajímavostí.

Park Na větvi

Park Na větvi je složen ze soustavy hřišť zavěšených na stromech, které jsou propojeny s 3D bludištěm. Skládá se ze síťových překážkových drah, které jsou zavěšeny ve třech patrech nad sebou. Ty skvěle procvičí motorické dovednosti dětí a schopnost udržet rovnováhu. Herní plochy spojují visuté lávky a atrakce je zakončena tobogánem, který měří 10 metrů. Pohyb v parku je zcela bezpečný a je zde také občerstvení. V létě se koná i grilování.

Obora se zvířaty

V lese děti poznávají nejen rostliny a jejich růst, ale také mnohá zvířátka. Lesní zvířátka se však člověka bojí a schovají se při jeho příchodu. Aby mohly děti poznat lesní zvěř, která se prohání po Hradeckých lesích, mohou navštívit Oboru se zvířaty. Uvidí zde v přirozeném prostředí stádečka muflonů, daňků, jelenů sika a také divočáky. Což jsou druhy zvěře, které se běžně vyskytují v českých lesích.

Obora se nachází 800 metrů od hájovny u Dvou Šraňků. Mezi jednotlivými oborami je umístěna pozorovatelna, kde se můžete usadit a v poklidu sledovat pasoucí se zvěř.

Chráněné území Plachta

Chráněné území Plachta je přírodní rezervace, které je bývalým vojenským cvičištěm. Díky tomu, že zde nezasahoval člověk, se tu vyvinuly ohrožené druhy živočichů. Na tomto území, kterým vedou pěšiny, kde si můžete vychutnat klid čisté přírody, jsou louky, rybníky a mokřady. Ty vytvářejí domov pro ohroženého čolka velkého, modráska očkovaného, vážky a také několik druhů žab. Pokochat se můžete rovněž rostlinami, jako je hvozdík nebo pampeliška bahenní.

Vodnická stezka

Stejně jako Pohádková stezka je v Hradeckých lesích další zábavná atrakce pro děti malé i velké Vodnická stezka. Je to trasa dlouhá 2 km, kterou zvládnou i ty nejmenší děti. Je plná příběhů vodníků, čertů, mluvících rybek a pohádkových bytostí.

Ty představují dřevěné sochy od místních řezbářů, které namalovala výtvarnice Marta Pohnerová. Jsou doplněny cedulemi, na kterých je vždy popsána ke každé bytosti pohádka a její příběh. Trasa začíná ha hrázi rybníku Biřička a končí na břehu Datlíku.

Planetární stezka

Hradecké lesy jsou doslova rájem pro děti. Protkávají je zajímavé stezky, kde se děti pobaví a také mnoho naučí nejen o lese, ale třeba i o vesmíru. Planetární stezka je trasa měřící 6,5 km a na ní se nachází model Sluneční soustavy. Tu zde vystavěla místní Hvězdárna a Planetárium.

Model je v měřítku 1 ku 1 miliardě a planety jsou ve stejných vzdálenostech jako ve skutečnosti. Což vám přiblíží, jak jsou od sebe jednotlivé planety Sluneční soustavy daleko. Ke každé maketě planety je postavena informační cedule. Na trase je i Slunce a Měsíc.

Hipostezky

Pro milovníky zvířat a také jejich děti je připravena nejen obora, kde si mohou prohlédnout druhy zvěře, ale rovněž Hipostezky. Ti, kteří rádi jezdí na koni, si mohou projet trasu dlouhou 7 km, která je speciálně upravena pro koňská kopyta. Začíná u Zděné boudy a prochází kolem Rytířského hradiště. Dále pak kolem rybníků Česík a Kříž, kde se můžete zastavit a pokochat krásnou krajinou.

Lesní tělocvična U Pytláka

Lesní tělocvična vybízí k tomu, aby si dospělí i děti mohli zacvičit na zdravém vzduchu a protáhnout tělo. Jsou zde bradla, ninja žebřík, šikmý sed – leh, náskočné špalky, nakloněný žebřík a závěsný posilovací trénink. Nachází se naproti cyklozastávce U Pytláka u Svinar. Vede trasou asfaltového okruhu. Je zde také dětská boulder stěna a informační tabule s návodem na cvičení.

Pověsti Hradeckých lesů

Hradecké městské lesy jsou opředeny mnoha pověstmi. Napříč celými lesy se prolíná projekt Dřevěné poutače dle knihy pověstí. Na každém poutači je nějaká z 36 pověstí, kterou jsou s Hradeckými lesy spjaty. Dozvíte se pověsti o jednotlivých rybnících, O pytlácích, Památné borovici nebo Bílém jelenu se zlatými parohy.

Související články