Hvězdárna a planetárium Hradec Králové

Už jste někdy navštívili královéhradeckou hvězdárnu? Že ne? Pak se na prohlídku určitě vydejte!

Jelikož je světelný smog čím dál tím vyšší, pozorovatelům se snižuje možnost pozorování noční oblohy. A právě od toho je tu hvězdárna, kterou neváhejte navštívit. Samotná hvězdárna spolu s planetáriem se nachází na hřebenu mezi Zámečkem a Novým Hradcem Králové, ze kterého se vám naskytne jedinečný pohled na polabskou nížinu a údolí s rybníky Datlík a Roudnička.

Do  planetária  mohou zavítat ale i vozíčkáři nebo nevidomí a neslyšící. I pro ně si planetárium nachystalo jedinečný program s využitím speciálních pomůcek.V objektu se také nachází Solární a ozonová observatoř a část Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Historie

Pojďme začít pěkně od začátku a povědět si o hvězdárně něco více. Výstavba hvězdárny a planetária probíhala v letech 1947 – 1961. Už ale v roce 1957 se zde začal používat přístroj ZKP-1, který je zde používaný i současnosti. Jedná se tak o nejstarší opticko-mechanický projekční přístroj, který má především morální hodnotu.

Modernizace hvězdárny a planetária zde probíhala od 1. prosince 2011 a počátkem roku 2013 zde začala výstavba nové budovy planetária.

Architektonická stránka

Na první pohled vás určitě zaujme vzhled budovy. Díky modernizaci návštěvník tak může obdivovat nové planetárium, které je výrazné, složené z rotačního podstavce ve tvaru kvádru. Pokud by se vám zdálo, že vám tato budova připomíná snad i vesmírný koráb, máte pravdu. Právě takový byl účel nové podoby.

Uvnitř se pak nachází válec, které vymezuje prostor pro naklonění kruhový sál se zavěšenou polokulovou projekční plochou. Ta je vypodobněna časosběrnými snímky noční oblohy a prstenci Saturnu.
Jelikož se ale jednalo o časově náročný projekt na co nejvyšší technické úrovni, byl rozdělen na dvě části. A to na část stavební a technologickou, jejichž výsledky můžete zaregistrovat při návštěvě.

Expozice

V objektu planetária jsou instalovány dvě výstavy.

Sál v přízemí

V těchto prostorech můžete obdivovat interaktivní expozici „Mikrosvět – makrosvět“. Je tvořena exponáty jako je mlžná komora nebo plazmová koule, ale i světelnými panely, které jsou doplněny o dotykové monitory.

Patro

Interaktivní expozici s názvem „Energie – formy a přeměny“ můžete navštívit v patře planetária. Zde se seznámíte se základními fyzikálními zákony. Tuto expozici tvoří nasvícené panely, dotykové monitory a model konvekce, spektrální lampa nebo infrakamera.

Terasa

Z expozice „Energie – formy a přeměny“ se můžete vydat na terasu, kde je vám k dispozici meteorologická stanice a robotický dalekohled.

Promítání filmů

V planetáriu jsou k vám dispozici i tři odborné astronomické pořady z dílny American Museum of Natural History. Jedná se o filmy „Cosmic Collisions“, „Passport to the Universe“ a „The Search of Life: Are we alone?“.

Všechny zmiňované filmy jsou k vidění v českém znění.

Digitální planetárium

Relativní novinkou je i Digitální planetárium. Je poměrně nové a postaveno ve tvaru kosmické lodi. V jeho srdci se nachází kruhový sál. Projekční plocha je ve tvaru polokoule, která je pokryta projektory.

Vidět zde tak můžete pohled na průlet mezinárodní vesmírné stanice ISS a pohled na Zemi z pohledu astronauta. Dále je vám k dispozici projekce hvězdné oblohy a další videofilmy.Toto nové planetárium návštěvníkovi slouží jako návštěvnické centrum a mladou generaci se snaží zaujmout přírodními a technickými obory.

Dalekohledy a přístroje

V budovách planetária a hvězdárny se můžete setkat s několika dalekohledy a jinými přístroji. Například si jmenujme pro zajímavost:

– Refraktor 200 mm v hlavní kupoli
– Reflektor Newton 250 mm
– Reflektor Schmidt-Cassegrain 280 mm
– Dalekohled Jana Šindela – Newton 400 mm
– Schmidtova fotografická komora s rozměry 420/600/1000
– Malý refraktor o průměru objektivu 110 mm

Astronomický kroužek

Pokud vás zajímá astronomie a chtěli byste se naučit něco více, k dispozici je vám i astronomický kroužek. Ten tu funguje už od 60. let a koná se zde každou středu od září do června od 16:00 do 17:30.

Kroužek je určen pro žáky 5. – 7. tříd základní školy, ale po dohodě mohou přijít i mnohem starší zájemci. V kroužku se pak člen naučí astronomickou terminologii, základní jednotky vzdáleností, pohyby planet, kalendář, hvězdnou oblohu a vše ostatní, co souvisí s astronomií. Absolventi se pak často účastní setkání Astronomické společnosti.

Pozorování

Od dubna do srpna se zde od 20:00 koná večerní program a ve 21:30 hodin začíná večerní pozorování noční oblohy.

V sobotu od 15:00 můžete navštívit program, který se zaměřuje na pozorování Slunce.

Na podzim do jara se konají programy o hodinu dříve. O víkendu pak od 14:00 a 15:00 hodin.

Otevírací doba a vstupné

Před návštěvou se vždy podívejte na aktuální program v daném měsíci viz Pozorování.

Vstupné (ZÁKLADNÍ / SNÍŽENÉ)

– Pozorování (slunce, večerní obloha) = 50 Kč / 30 Kč

– Program pro děti = 70 Kč / 70 Kč

– Podvečerní a Večerní program = 90 Kč / 70 Kč

– Přednáška = 70 Kč / 50 Kč

– Výstava = 30 Kč / 30 Kč

– Objednaný program pro skupiny = 90 Kč / 70 Kč

– Výukový program pro školy = 60 Kč

A kudy do Hvězdárny?

Související články