Výlet do Orlických hor – Deštné v Orlických horách

Deštné v Orlických horách je známou obcí hlavně mezi vyznavači zimních sportů. Proč se sem vyplatí se vydat nejen v zimní sezóně?

O obci Deštné v Orlických horách

Deštné je obcí, kde trvale žije kolem 500 obyvatel. Nachází se v okrese Rychnov nad Kněžnou, vzdálena je přibližně 18 km od tohoto okresního města. Od krajského města Hradec Králové ji pak dělí zhruba 40 km.

Jedná se, jak už bylo řečeno, o populární středisko zejména zimních sportů. V Orlických horách má Deštné status vůbec největšího turistického střediska.

Tomu ostatně přejí i zdejší přírodní poměry. Na severovýchodní straně Deštné rámuje zalesněný hřeben Orlických hor s Velkou a Malou Deštnou, na západě pak vrchol Špičáku.

Krátce k historii obce Deštné

Deštné je starobylou obcí s již dlouhou historií. Původně patřila cysterciákům z kláštera Svaté Pole u Třebechovic.

Nejstarší písemná listina dokumentující počátky historie obce Deštné pochází už z roku 1362. Později se v doložených pramenech objevuje v soupisu far pod dobrušským diakonátem i místní dřevěný kostel.

Následně si toto místo prožilo poměrně bouřlivou historii, panství vystřídalo hned několik majitelů. Delší dobu jej tak například drželi Trčkovští, kteří za toto vděčí Mikuláši mladšímu Trčkovi z Lípy, který panství koupil od Jana Jince z Janovic a Petrsburku.

Místní lidé se v průběhu času živili mnohými řemesly. Zdrojem obživy tak byla těžba dřeva v lese, práce na pilách, pálení popela na výrobu potaše pro sklářství, dřevěného uhlí v milířích, ve mlýnech, sklářských hutích, horské zemědělství.

Zkrátka se zde využívalo především přírodní bohatství v podobě dřeva. Kvetlo zde ovšem řemeslo nejen poctivé, dostupné zdroje uvádění, že ve velké míře se v této lokalitě dařilo rovněž pašeráctví.

K dalším důležitým historickým milníkům celé obce patřil rovněž v pozdější době odsun německého obyvatelstva. Za podstatné mezníky můžeme rovněž považovat založení Státního statku Deštné a při něm zároveň i zřízení Zemědělské mistrovské školy.

Zajímavosti a aktivity v Deštné

Obec Deštné nabízí celou řadu různorodých zajímavostí a aktivit. Toto jsou ty, které jednoznačně stojí za vyzkoušení:

Skicentrum Deštné v Orlických horách

Srdcem všech sportovních aktivit je Skicentrum Deštné v Orlických horách. To disponuje komplexním zázemím pro všechny milovníky aktivit na sněhu.

Skicentrum nabízí mimo jiné atraktivní večerní lyžování. Osvětlená je modrá a červená sjezdovka s celkovou délkou 2 100 m. Během zimy můžete využít skibus, nechybí zde ani lyžařská škola. Turistům se nabízejí hned dvě lanovky, a todvousedačková a čtyřsedačková a čtyři vleky.

Během letní sezóny se můžete svézt lanovkou rovněž. Kdo sem přijede v době, kdy už sníh dává pomalu sbohem, jednoznačně chybu neudělá. Také letních aktivit je zde dostatek. Využít můžete tříkolky, koloběžky, ale i Kačenčinu pohádkovou stezku nebo diskgolf.

Kostel svaté Máří Magdaleny

Kdo vyznává spíše než sport nejrůznější kulturní vyžití, může se zajít podívat na kostel svaté Máří Magdaleny, který je jednou z dominant celé obce.

Podepsán je pod jeho barokní podobou slavný český stavitel Jan Blažej Santini-Aichel. Ten zadání na výstavbu obdržel od hraběte Františka Karla II. Libštejnského z Kolowrat. Proslulý barokní architekt ji realizoval na místě původního gotického kostela, který je jako farní uváděn už před rokem 1362.

V současné podobě kostela zaujme především hlavní oltář od sochaře J. Hartmana pocházející z 18. století. Místní varhany datujeme do roku 1729. Obrazy křížové cesty pocházejí z první poloviny 18. století. Křtitelnice je barokní.

Lanový park Deštné

Potřebujete zabavit důkladně děti, případně sami chcete zažít pořádný přísun adrenalinu? Kdo nemá dost svižné jízdy na sjezdovkách, může také zavítat do lanového parku.

Jednotlivé překážky jsou umístěné až ve 140 m nad zemí. Podle obtížnosti jsou však rozděleny do okruhů, přičemž na ten speciálně určený se rozhodně nemusíte bát poslat právě i děti. Obsahuje celkem 14 překážek a malí „akrobati“ jsou samozřejmě pro vlastní bezpečí i jištěni.

Pokud toužíte po chvíli klidu, vezměte děti na trampolínu nebo na pískoviště. Chcete-li se naopak ještě bavit, zavítejte do Adventure půjčovny. Tady si můžete vypůjčit horská kola, čtyřkolky, terénní koloběžky, terénní brusle nebo horské tříkolky.

Kačenčina zahrádka

Jedním z hlavních lákadel je v Deštném jednoznačně i krásná příroda. Což potvrzuje taktéž lokalita nazývaná poeticky Kačenčina zahrádka.

Navíc to k ní nebudete mít příliš daleko, nalézá se totiž přímo mezi sjezdovkami v dolní části obce.

Zřízena byla správou CHKO Orlické hory v roce 2005. Celková rozloha tohoto prostranství činí 0,637 ha. Pro úplnost k základním údajům ještě dodejme, že onou Kačenkou, po níž je pojmenována, je míněna zdejší patronka.

Cílem bylo především zachování polopřirozených travinobylinných společenstev s porosty křovinných vrb. Ty dávají domov četným chráněným a ohroženým druhům živočichů i rostlin. Zejména se jedná o v rostlinné říši o bleduli jarní nebo ze zvířecích zástupců o zmiji obecnou.

Kudy do Deštného z Hradce Králové

Kdo pojede do Deštného vlastním autem, což lze doporučit i vzhledem k tomu, že vás čeká poněkud delší výlet, musí si na cestu z Hradce Králové v průměru vyhradit necelou hodinu času. A to při volbě jakékoli trasy.

Optimální plán předpokládá cestu po silnici č. 309. Povede vás obcemi Černilov, České Meziříčí, Opočno a Dobruška. Do cíle dorazíte po přibližně 50 km. Alternativně je možné volit i trasu po silnici č. 33 a 309, případně po silnici č. 11 a 321.

Obec je celkově velmi dobře dopravně dostupná. Kromě místních autobusových linek je možné rovněž využít i spojení do Hradce Králové.

Související články