Podorlický skanzen Krňovice – skvělý tip na výlet s rodinou!

Pokud plánujete rodinný výlet a nevíte kam, pak vsaďte na Podorlický skanzen Krňovice. Skvěle zde zabavíte nejen sebe, ale i svoje ratolesti.

Historie a vznik skanzenu

Podorlický skanzen Krňovice je jediné muzeum tohoto typu, které shromažďuje architektonické a technické památky z celého Královéhradecka, ale i z podhůří Orlických hor a Podkrkonoší.    Do realizace skanzenu se pustila řada nadšenců a fanoušků, kteří do tohoto projektu vynaložili všechnu svou energii a čas. Tento nápad se zrodil v roce 1998, kdy začaly vznikat první náčrty skanzenu. Ten měl původně vzniknout v obci Bělečko, ale jelikož tehdejší starosta nepůsobil příliš vřele, realizace skanzenu se přesunula do Krňovic. Tento nápad se velice líbil majiteli pozemkům, ale i Městskému úřadu v Třebechovicích pod Orebem, který v něm viděl veliký potencionál.  O čtyři roky později, tedy v roce 2002, bylo vydáno stavební povolení a započaly práce pro první etapu skanzenu a realizaci staveb. Jako první se zde začala budovat dřevěná zvonička a to 4. května 2002.Tato výstavba byla navíc veřejná, a tak se mohli na tento proces chodit dívat i místní obyvatelé.

Skanzen v současnosti

Východočeský statek

V současnosti zde probíhala výstavba dvorcového uzavřeného statku, jehož předloha byla postavena na Českoslovanské výstavě v roce 1895. Tato stavba byla nedávno dokončena a nyní slouží jako zázemí pro areál skanzenu. Současná zemědělská technika má být uložena v krytých stáních. V obytné části se pak nachází byt pro správce skanzenu.

Mlýn Běleč cca 1920

Stavba vodního mlýna z  Bělče nad Orlicí č.p. 30 probíhala v roce 2010 a v roce 2012 byla zkolaudována. Od téhož roku probíhaly práce na vodním kole a interiérech světnice a to až do roku 2016, kdy byly veškeré práce dokončeny. V současnosti je tak mlýn plně přístupný.

Co můžete v areálu vidět?

Stavby ve skanzenu:

  1. Polabský statek
  2. Stodola z Ledců
  3. Stodola z Klášterce nad Orlicí
  4. Zděný špýchar
  5. Ekocentrum
  6. Kočárovna
  7. Venkovské stavení
  8. Stodola
  9. Špýchar Semechnice
  10. Ovocná školka starých odrůd
  11. Zvonice
  12. Mlýn z Bělče nad Orlicí
  13. Roubená škola ze Všestar
  14. Špýchar z Prasku
  15. Sušárna ovoce ze Semechnic
  16. Kovárna
  17. Kaplička
  18. Altán
  19. Východočeský statek

Ekocentrum Orlice

Ekocentrum Orlice se nachází rovněž v areálu skanzenu a sídlí v budově bývalého zájezdního hostince „Na Špici“ a to už od vzniku samotného nápadu v roce 1998. To se specializuje na poskytování informací, které se týkají životního prostředí. Také zde probíhají vzdělávací a osvětové aktivity a to i pro nejširší veřejnost. Do objektu se vejde 50-60 lidí a krom specializace na životní prostřední je prostor také vhodný pro vzdělávací (pořádají se zde ekovýchovné programy pro školy) a společenské akce, výstavní prostory, ale slouží i jako pokladna skanzenu.

Ubytování

Pokud byste se rozhodli ve skanzenu strávit více času, můžete se zde dokonce ubytovat. A to přímo v samostatné části roubeného pavlačového statku. K dispozici vám bude celý byt s předsíní, koupelnou, ložnicí, dětským pokojem, herním koutkem a ještě navíc samostatným WC. Celý prostor, stejně jako areál, skanzenu je zcela nekuřácký a to platí i pro venkovní plochy. Co se týká vybavení, určitě vás potěší netradičně řešená kuchyň s troubou a běžným vybavením. V koupelně vám jsou k dispozici pak veškeré toaletní potřeby a nad obývací místností se nachází obytná galerie, kde je možné posedět u malé knihovny.V ceně ubytování je zahrnuta i prohlídka areálu a přináší s sebou i řadu výhod. Parkovat totiž můžete rovnou u objektu, v případě nějakého problému vám majitelé pomůžou ihned, jelikož bydlí v sousedním vchodě, milovníky zvířat potěší společnost pejsků, kteří jsou velice přátelští. Vydat se pak můžete i do okolí, které je ideální na procházky.Zajistit termín pobytu si můžete buď telefonicky nebo e-mailem.

Kam na jídlo

Hostinec U skanzenu

Na jídlo se můžete vydat do Hostince U Skanzenu, která se nachází v centru obci Krňovice. Hostinec vám nabídne rychlé občerstvení, ale i teplá jídla.

Vnuk Restaurant

Pokud byste se rozhodli vydat dál, necelé 4 kilometry z Krňovic se nachází víska Nepasice, kde se nachází i tento restaurant.

Restaurace na Roli

V nedalekých Třebechovicích pod Orebem se lze dobře najíst v Restauraci na Roli, kde si v případě potřeby můžete odnést i jídlo s sebou.

Kam dál na výlet

Pokud byste se rozhodnuli trávit v areálu skanzenu více času a přemýšleli jste, kudy kam. Určitě nevynechejte zámek Častolovice, zámek Opočno, rozhlednu Osičina u Opočna nebo ve Vrbovicích nebo Třebechovické muzeum betlémů.

Návštěvní hodiny a vstupné

  • Dospělí: 100,- Kč
  • Děti od 6 do 15 let, studenti, senioři, ZTP: 70,- Kč
  • Školní skupiny: 50,- Kč
  • Jednorázový poplatek za návštěvu mimo otevírací dobu: 300,- Kč

Od května do června je areál možné navštívit od 10-16 a to pouze v sobotu, neděli a pondělí.

Od července do srpna skanzen můžete navštívit od úterý do pátku od 10-16 a o víkendu od 10-17.V období září až říjen je skanzen možné navštívit rovněž v sobotu, neděli a pondělí a to od 10-16 hodin.

Pro objednání mimo běžnou otevírací dobu volejte na číslo: +420 603 510 169 ; +420 725 838 035 nebo +420 725 838 039 nebo napište e-mail: skanzen@krnovice.cz.

Cesta

Podorlický skanzen Krňovice se nachází asi 10 km od Hradce Králové směrem Ostrava u Třebechovic pod Orebem. Z hlavní silnice pak odbočte na Pardubice a po zhruba 200 metrech se ocitnete v Krňovicích.Pokud byste se sem vydali autobusem, vystupte na zastávce Třebechovice p.Oreb.,Krňovice a ke skanzenu je to zhruba 5 minut pěšky.Dostat se sem můžete i lodí a zakotvit přímo za mostem v Krňovicích.

Související články