Bobové dráhy v královehradeckém kraji a okolí

Toužíte cítit vítr ve vlasech? Užít si nespoutanou jízdu a mít svou rychlost ve vlastních rukou? Pokud ano, pak právě pro Vás je jízda na bobové dráze tím pravým (nejen) letním zážitkem. V Královehradeckém kraji sice najdete jen jednu, v Mladých Bucích, pokud ale uděláte pár kroků přes hranice kraje, pak si můžete radost z jízdy užít na dalších třech místech v dojezdové vzdálenosti od Hradce Králové. Kam za netradiční aktivitou vyrazit? Pojďme se na to podívat.

Co je bobová dráha?

Jedná se o atrakci, na které se v bobu projedete po kovových kolejích nebo korytem. V obou případech dráha bob sama vede, Vy se tak nemusíte starat o zatáčky, pouze si za pomoci ruční brzdy regulujete svou rychlost tak, aby Vám byla příjemná Do startovního místa dráhy lze obvykle vyjít pěšky, vyjet na samotném bobu pomocí tažného zařízení, případně lanovkou. Ve většině areálů mohou bobovat i děti, podle věku, výšky nebo váhy se určuje, zda mohou bob obsluhovat sami nebo je zapotřebí doprovod dospělého člověka. Zakoupit lze jednotlivé jízdy na bobech, ale také permanentky na více jízd, které jsou obvykle cenově výhodnější. Už teď Vám ale můžeme prozradit, že jedna jízda Vám nejspíš stačit nebude. Radosti z rychlé jízdy totiž snadno podlehnou nejen děti, ale i dospělí.

Bobová dráha Berta Mladé Buky

Bobová dráha v areálu Mladé Buky má sice něžné ženské jméno, rozhodně to ale není nic pro slečinky. Na více než 1,5 kilometru dlouhé dráze dosáhnete rychlosti i 40 km/hod. a z 600 m n.m. klesnete na 480 m n.m. Na vrcholku dráhy budete mít možnost pokochat se překrásnými výhledy na krkonošské hřebeny. Během jízdy Vás čeká spousta zatáček, dvě otočky, jumpy i přejezd přes řeku Úpu.

Jízda na této bobové dráze stojí od 90 Kč do 120 Kč, podle počtu zakoupených jízd. Dráha je otevřena celoročně a aktuální otevírací doba je vždy uvedena na webových stránkách areálu. V letním období můžete bobovat každý den od 9 do 20 hodin.

Z centra Hradce Králové dorazíte do Mladých Buků autem za necelou hodinku, zvolit můžete také výlet autobusem či vlakem přes Trutnov nebo Jánské Lázně. Kromě bobové dráhy najdete v areálu Mladé Buky také dětský zábavní park Baldův svět se spoustou atrakcí, trampolínami, 3D bludištěm nebo vodním světem. V zimě pak můžete využít místní sjezdovky, snow park i pravidelně upravované běžkařské tratě v okolí.

Bobová dráha HappyWorld Špindlerův Mlýn

Bobová dráha ve Špindlerově Mlýně vznikla už v roce 1997 jakožto první projekt svého druhu v tuzemsku. Celkem měří 1 400 metrů. Vybavena je celkem 22 zatáčkami, 5 jumpy (terénními zlomy) a 3 tunely. Celá konstrukce tak slibuje skutečně nevšední zážitek.

Uváděný princip jízdy zní následovně: Bob s jezdcem je samotíží naveden na dopravní lanové zařízení. Na startu je pak automaticky odpojen od dopravního lana a naveden do profilu bobové dráhy.

Bobová dráha je pro samostatné jízdy určena všem zájemcům od 8 let věku. Děti mladší než 8 let mohou nastoupit na jízdu za zážitky v doprovodu rodičů. Dráha je v souladu s bezpečnostními předpisy certifikována nejen podle předpisů EU, ale i TÜV, pohyb po ní je proto zcela bezpečný s dodržením platných pravidel jejího provozu.

Bobová dráha je situována v části Bedřichov v bezprostřední blízkosti hotelu Harmony, asi 10 minut pěšky od centra.

Bobová dráha RelaxPark v Peci pod Sněžkou

Tato atrakce se nachází téměř v centru města nedaleko přehrady v Bukovém údolí. Vznikla zde v roce 2007.

V Peci pod Sněžkou tvoří zdejší bobová dráha hlavní atrakci místního RelaxParku. Ten nabízí taktéž restauraci, dětské hřiště pro nejmenší, nafukovací hrad, lezeckou stěnu, bungee trampolínu a řadu dalších atrakcí.

Trať je v provozu je celoročně, jezdit na ní mohou samostatně zájemci od 8 let věku. Mladší děti jsou povinny mít doprovod starší 12 let. Dráha je konstruována především na využívání rodinami s dětmi, proto je plně bezpečná.

Na start bobové dráhy v horní stanici se můžete nechat dopravit vlekem. Směrem dolů už to doslova a do písmene bude patřičná jízda. Bobová dráha RelaxPark se pyšní délkou 900 metrů.

Po konstrukční stránce je trať atypicky řešená, vystavěna je po úbočí strmého svahu. Milovníkům adrenalinu tak nabízí množství zatáček a speciálních okruhů. V některých místech se jezdci mohou ocitnout až 8 metrů nad zemí s celkem 90metrovým převýšením. Po dráze se prohánějí dvoumístné boby, s nimiž milovníci adrenalinu dosáhnou až 40 km/h.

 

Bobová dráha Na Pláži Pastviny

Jen pár kilometrů za hranicemi Královehradeckého kraje najdete další bobovou dráhu. Díky její konstrukci na ni mohou děti už od tří let v doprovodu dospělé osoby, od osmi let pak dokonce samostatně. Při jízdě se dostanete vysoko nad pláže kolem přehrady Pastviny a z ptačí perspektivy tak budete moci sledovat čilý letní, ale i zimní ruch v okolí.

V letním období se na bobové dráze můžete prohánět každý den od 10 do 19 hodin. Bobovat ale můžete také v zimě, a to po předchozí telefonické domluvě. Kontakty i aktuální otevírací dobu najdete na webových stránkách Areálu Na Pláži. Zakoupit si můžete jednotlivou jízdu nebo sérii pěti jízd, které si můžete užít během 30 dnů.

V Areálu Na Pláži najdete kromě bobové dráhy také další dětské atrakce a hřiště, užít si můžete koupání nebo si na přehradě zapůjčit šlapadla a vyrazit prozkoumat její odlehlé části. Unavené výletníky a dobrodruhy jistě potěší i dobré jídlo v místní restauraci. Dojezdová vzdálenost z Hradce Králové je asi hodinu autem.

Mamutí bobová dráha Dolní Morava

Opět překračujeme hranice Královéhradeckého kraje, stojí to ale za to. Jak už název této dráhy napovídá, tuhle jízdu si budete užívat pořádně dlouho. Jedná se totiž o nejdelší bobovou dráhu v České republice. Na 3 kilometry dlouhé jízdě zažijete nekonečně mnoho napínavých okamžiků, které Vám rozproudí krev v žilách. Zatáčky, otočky, jumpy, podzemní tunel a rychlost až 50 km/hod., to jinde nezažijete! Navíc projedete překrásnou přírodou Orlických hor, skrz lesy i rozlehlé pláně a s výhledy na horské hřbety jako na dlani.

V létě se na dráze projedete každý den mezi 10. a 18. hodinou. Mimo sjezdu na bobovce si tady můžete užít také koloběžky, stezku v oblacích nebo návštěvu dětského zážitkového parku. Areál nabízí zvýhodněné cenové balíčky pro kombinaci různých atrakcí a lanovek, jízdy za soumraku nebo slevu na vstupenky zakoupené přes internet. Před návštěvou areálu tak doporučujeme sledovat aktuální informace na webových stránkách areálu Dolní Morava. Cesta za nevšedními zážitky na Dolní Moravu Vám z Hradce Králové zabere asi hodinu a půl.

Bobová dráha Kutná Hora

Kdo nechce hledat dobrodružství v horách, nemusí. Přímo v Kutné Hoře totiž najdete nejdelší korytovou bobovou dráhu v České republice. Na rozdíl od té v Dolní Moravě nepojedete po kolejích, ale kovovým korytem, stejně jako sáňkařští závodníci. Dráha měří více než 1,5 kilometru a tvořena je dvěma okruhy. První okruh je spíše rekreační, bez větších zatáček ho projedete v poklidné rychlosti. Až získáte odvahu, můžete vyrazit na druhý – adrenalinový okruh. Kdo se nezalekne a brzdu nechá odpočívat, může dosáhnout  rychlosti až 45 km/hod.

Areál je otevřený každý den od 10 do 21 hodin, v případě nepřízně počasí však není jízda na bobech možná. Za jednu jízdu zaplatíte 80 nebo 100 Kč podle typu bobu, při zakoupení 5 jízd dostanete jednu zdarma. Sportovní areál Klimeška, kde se bobová dráha nachází, nabízí kromě bobové dráhy také jízdy na motokárách nebo výbornou restauraci a z Hradce Králové sem dojedete za necelou hodinu. Dobře dostupné je město také hromadnou dopravou.

Bobová dráha Resort Hrubá Voda

Bobová v Resortu Hrubá Voda je v provozu celoročně. Jedná se o jednu z nejbezpečnějších a nejmodernějších v České republice.

Na dráze se prohánějí až dvoumístné boby, které dokáží vyvinout rychlost maximálně 40 km/h. Tu ale podstupovat nemusíte, pokud máte obavy, rychlost sjezdu je regulovatelná. Jízda je tak zážitkem vhodným pro všechny věkové kategorie. Vstup na bobovou dráhu je pro osoby mladší 10 let limitován přítomností doprovodu staršího nejméně 12 let.

Bobová dráha je v provozu celý rok a oblíbená je zejména pro svou členitost a rychlost. Patří k nejmodernějším projektům svého druhu u nás. Její trať je zakončena na prostorné slunné terase, kde máte možnost nerušené relaxace.

Samotný resort byl vybudován v údolí řeky Bystřice pod strmými kopci Oderských vrchů a Nízkého Jeseníku a je vzdálený 22 km od Olomouce.

Bobová dráha Prosek

Oblíbená „bobovka“ se nachází na Proseku a je tak svého druhu v hlavním městě jediná. Otevřena byla již v červnu 2003. Otevřeno je, jak avizují provozovatelé, 364 dnů v roce.

Vyznačuje se délkou 780 metrů a celkovým převýšením 44,5 metru. Disponuje 2 zatáčkami 360° a dále 4 levými a 3 pravými zatáčkami.

Maximální naměřená rychlost činí 62 km/h, užít si samozřejmě ale můžete i pomalejší „vyhlídkovou“ jízdu. Ostatně výhled na panorama Prahy, les a okolní vinice je mimořádně atraktivní. Velmi zajímavé jsou i noční jízdy doprovázené umělým osvětlením. V samotném areálu je k dispozici i dětské hřiště, dvojice letních zahrádek a restaurace s grilem.

Samozřejmostí je vlek, díky kterému nemusíte znovu na start „po svých“. Vzhledem k bezpečnosti si zvládnou jízdu na bobové dráze užít dokonce i menší děti od věku 8 let. Ty mladší by s sebou měly mít doprovod svých rodičů.

Související články