Divadla v Hradci Králové

Hradec Králové je městem jako stvořeným pro milovníky kultury. Kam se můžete zajít podívat do divadla?

Klicperovo divadlo

Hradecké městské divadlo bylo pojmenováno po slavném dramatikovi Václavu Klimentu Klicperovi, který má na fasádě budovy též umístěn pomník.

Vzniklo mezi lety 1884 a 1885 podle návrhu architekta Viktora Weinhengsta. Dostupné prameny vysvětlují, že výstavbě divadla posloužil tzv. Kapounovský dům. V něm od konce 18. století sídlil velitel hradecké pevnosti.
Své první diváky vítalo divadlo již v roce 1885, a to odehranou historickou hrou Eliška Přemyslovna právě z pera českého dramatika a východočeského rodáka.

Celkem v současné době Klicperovo divadlo využívá čtyři scény. V první řadě jednak tu velkou s kapacitou 400 míst, dále letní, která má kapacitu 300 míst, komorní scénu „V podkroví“ disponující 50 místy a v Mýtské ulici Studio Beseda se 130 místy. V prostorách divadla v Dlouhé ulici se také nachází galerie „U Klicperů“.

Uměleckým šéfem divadla je od sezóny 2019/2020 Pavel Khek, který si na východ Čech přinesl kariérní zkušenosti ze spolupráce z mnoha divadel napříč celou Českou republikou.

Studio Beseda

Studio Beseda má historii sahající do 80. let 20. století. Za oficiální počátek zahájení činnosti této komorní scény můžeme považovat rok 1981.

V prostorách dnešního Studia Beseda původně stával gotický dům, který byl později upravený renesančně, aby prošel následně klasicistní přestavbou. V prostorách existoval hostinec a již roku 1796 využívali zdejší sál ochotníci. Představení se však hrála povětšinou německy.

To se změnilo až s příchodem Václava Klimenta Klicpery, který podlehl naléhání svého okolí a působil tak nejen jako dramaturg, ale i režisér a ředitel. V některých kusech i sám hrál. České divadlo však bylo trnem v oku německých důstojníků.

V následujících letech zdejší divadlo nemělo na růžích ustláno a ukázalo se, že navzdory přestavbě nejsou jeho prostory ani technicky způsobilé.
Ve 20. století se zde provozoval nějaký čas i hostinec. Posléze se prostory využívaly jako zkušebna a sklad kulis. Časem se sem však herci vrátili a místo konečně dostalo punc druhé oficiální scény Klicperova divadla.

Lodivadlo

Další uměleckou scénou v Hradci Králové je Lodivadlo. Spolek Lodivadlo-Boatheatre byl založen v roce 2019.

Pyšnit se může netradiční scénou, která dostala název Loď umělců. Jde o skutečně funkční divadelní scénu, která má podobu lodi. Nepřehlédnutelná stavba v současnosti tvoří dominantu Kavčího plácku v samotném centru Hradce Králové.

To není originální český nápad, předseda spolku Filip Huml se inspiroval na svých cestách ve Skotsku. Tady totiž v hojné míře potkával obrácené staré lodě, které kreativní skotské obyvatelstvo různě využívalo. V hojné míře jsou tak například ve Skotsku roztroušené podobné chatky, kde se mohou i ubytovat turisté.

V současné době tato originální scéna tvoří zázemí pro pořádání divadelních představení, festivalů, pohybových workshopů, ale i výtvarných dílen nebo koncertů.

Divadlo Drak a Mezinárodní institut figurálního divadla o.p.s.

Mezinárodní institut figurálního divadla byl založen z iniciativy Josefa Krofty, a to s cílem vytvořit novodobé divadlo pro děti. Došlo k tomu v roce 1993.

Spolek dnes působí v prostorách Divadla Drak. To je proslulou značkou i v mezinárodním měřítku. Kombinuje v sobě původní loutkařskou tradici východních Čech, ale i originální autorskou tvorbu pro všechny generace.
Při představení si na své přijdou všechny cílové skupiny od nejmenších dětí až po prarodiče. Ostatně rodinná představení pro rodiče s dětmi patří v posledních letech stabilně k těm nejoblíbenějším.

Kromě vlastní divadelní scény skýtají zdejší prostory i netradiční muzeum loutek a divadelní laboratoř. V laboratoři mohou zájemci nahlédnout přímo pod pokličku toho, jak vzniká divadelní představení a zjistit, jaké úkoly mají na starosti profese z divadelního zákulisí, jako jsou kostyméři nebo výtvarníci. Navíc si děti mohou své vlastní představení dokonce i vyzkoušet zahrát.

Hudební divadlo dětem

Zakladatelkou a vůdčí osobností tohoto královéhradeckého divadla je Michaela Novozámská. Ta od raného věku inklinovala k umění. Přestože doba této činnosti příliš nepřála, talentovaná holčička vynikala v recitaci a věnovala se zpěvu.

Profesní zaměření ji nakonec směřovalo k pedagogice, kterou vystudovala, nicméně do školy se Michaela Novozámská nevrátila a po mateřské dovolené s vlastními potomky se rozhodla již za katedru nevrátit a začala se věnovat právě tvorbě zaměřené na děti.

Divadlo se orientuje na autorskou hudebně-divadelní tvorbu určenou dětem. Připravuje pro ně hudebními pohádky, výchovné koncerty a muzikály. Již od roku 2000 toto divadlo úspěšně hostuje napříč divadly po celé České republice.

Divadlo HAD

Loutkařství má ve východních Čechách silnou tradici. Dokazuje to i divadlo HAD. Pod touto zkratkou HAD se ukrývá Hradecké amatérské divadlo loutek, které bylo založeno již v roce 1976. Zasadili se o to Jiřina a Miroslav Kuželovi. Název HAD začal soubor nést pravděpodobně o rok později. Souborem během jeho existence úspěšně prošlo několik desítek členů.

Momentálně působí za podpory města Hradec Králové ve Studiu A královéhradeckého Adalbertina. Zaměřuje se na tvorbu pro nejmenší diváky, pro děti pravidelně připravuje pohádková představení. Toto divadlo velmi úspěšně baví své publikum na divadelních přehlídkách a zájezdech v České republice i v zahraničí.

Z posledních představení divadelní soubor nazkoušel například poetické vyprávěné Ze života broučků inspirované volně literární předlohou Jana Karafiáta.

Související články