Muzeum východních Čech (Hradec Králové)

Jestliže hledáte místo, kde strávit čas v Hradci Králové zajděte navštívit Muzeum východních Čech. Pořádají se zde výstavy dobových předmětů a řemesel. Koná se zde každoročně také několik zajímavých akcí.

Otevírací doba muzea a vstupné

Otevírací doba muzea:

Pondělí: zavřeno

Úterý: 10:00 – 20:00

Středa – Neděle: 10:00 – 18:00

Vstupné:

Stálá expozice + výstavy: 150 Kč

Rodinné: 400 Kč

Děti od 6 let, studenti, senioři: 80 Kč

Výstavy a akce v muzeu

V muzeu se koná mnoho výstav. Aktuální je výstava Vánoční variace, kde jsou vystaveny vánoční ozdoby, skleněné baňky, hvězdy a jiné tvary. Jsou vyrobeny také z dalších materiálů, jako je papír, vata, leonský drát, vosk a skleněné vlákno. Jsou v mnoha tvarech a barvách. Mezi historickými ozdobami se nacházejí také ozdoby moderních firem, které jsou ve stylu retro nebo mají moderní a designové dekory.

Dále probíhá výstava Komenský v komiksu o slavném učiteli národů, která je komiksově zpracovaná. Výstavu doplňují interaktivní prvky a také představuje soutěž Zlatý Amos.

Salon východočeské fotografie 2021 ukazuje již po šesté nejlepší fotografie posledních tří let. Je to vyhledávaná příležitost pro fotografy vystavovat své snímky a představit je veřejnosti.

Připravují se další výstavy v rámci výstavy Cesty města, vás čeká expozice K městu českých královen a K pevnosti.

Koná se zde také mnoho akcí. Muzejní adventní trh, který se pořádá ve virtuálním prostředí, také Muzejní noc nebo program v rámci Klubu seniorů. I děti si zde přijdou na své. Je zde pro ně připraven Dětský ateliér, který je prostorem pro hraní a tvoření. Na něj navazuje Přírodovědecký kroužek, kde děti poznávají krásy přírody a konají se rovněž programy pro školy.

Stálá expozice a řemesla

Ve stálé expozici najdete Cesty města, což je cesta historií města od pravěku, až po současnost. Spatříte zde dobové předměty a exponáty, které souvisí s vývojem města Hradce Králové. Prohlédnete si vzpomínky na dobu, kdy trvala 30. letá válka. A rovněž osvícené 19. století a počátek 20. století, které nabízelo mnoho zajímavostí.

K Muzeu východních Čech patří budova Muzea války 1866, kde jsou vystaveny předměty z Prusko – Rakouské bitvy u Chlumu.

Velmi zajímavé jsou výstavy tradičních řemesel. Seznámit se zde můžete s výrobou modrotisku, vánočních ozdob ze skleněných perliček, s tradičním košíkářstvím nebo perníkářstvím. Je zde také možnost zjistit jak se dělala paličkovaná krajka, figurky ze šustí, tradiční dřevěné hračky, vonné františky nebo drátovaná keramika. I včelařství je zde zastoupeno a tradiční zpracování ovoce. Velmi krásná jsou foukané a malované tradiční skleněné ozdoby. Některé produkty řemeslníků si můžete zakoupit i v e-shopu muzea nebo na místě výstavy.

Muzeum vystavuje také virtuálně. Výstavy jsou doprovázeny mluveným slovem s odborným výkladem.

Budova muzea

Budova muzea se nachází na Eliščině nábřeží 465 v Hradci Králové. Budova byla postavena v letech 1909 – 1912 podle plánu českého architekta Jana Kotěry. Je to impozantní stavba s výraznou vchodovou částí a dvěma sochami na křeslech, jejíž zdobení připomíná styl art deco. Před budovou se nachází fontána. V roce 1995 byla prohlášena Národní kulturní památkou.

Uvnitř muzea se nachází expoziční sály, kde se pořádají výstavy a také knihovna. K odpočinku zde slouží kavárna, kde se můžete občerstvit.

Další služby, které Muzeum východních Čech nabízí, jsou rovněž Archeologické služby a památková péče. V budově je také Krajská mykologická poradna, kterou ocení houbaři. Pro veřejnost je otevřena každé pondělí od 16:00 do 18:00. Patří k ní mykologický klub a pořádají se zde mykologické výstavy.

K budově Muzea války 1866 patří Rozhledna, kde je možné prohlédnout si bojiště z ptačí perspektivy. Za dobrého počasí je vidět i panorama Krkonoš. Vyhlídková věž je vysoká 25 metrů a poblíž se nachází restaurace. K Muzeu války 1866 vedou naučné stezky a cyklotrasy. Táhnou se malebnou krajinou a po cestě jsou impozantní pomníky připomínající slavnou událost.

V muzeu se konají komentované prohlídky a jsou zde expozice, kde si můžete prohlédnout dobové zbraně nebo oděvy vojáků. Ke zhlédnutí jsou dva hrané dokumenty, které přibližují životy prostých vojáků i důstojníku v období Prusko – rakouské války.

Muzejní sbírky

Sbírky muzea jsou rozsáhlé, je zde sbírka antropologická s kosterními ostatky z archeologických nálezů. Také různé artefakty pocházející z několika nalezišť v okolí města. Botanická a zoologická podsbírka obsahuje mnoho materiálů reprezentující faunu a floru.

Sbírky týkající se průmyslu a kulturního života či etnografie obsahují předměty připomínající dobový život našich předků. Jak žili, jak pracovali, jaké vyráběli předměty denní potřeby nebo také jak se odívali či bydleli. Najdete zde rovněž militaria, numismatiku a staré tisky.

Historické město Hradec Králové

Hradec Králové je krásné historické město s mnoha turistickými zajímavostmi. Kromě Muzea východních Čech a Muzea války 1866 zde najdete historické jádro s několika krásnými kostely a budovami v gotickém, renesančním i barokním stylu. Muzeum východních Čech je impozantní připomínkou dávných časů jak ve městě Hradec Králové, tak také v okolních obcích. Rozsáhlé sbírky ukazují život obyvatel v celém Královehradeckém kraji v průběhu dějin.

Nabídka muzea je opravdu velká. Muzeum má výstavní a vzdělávací činnost. Nacházejí se zde vědecká a výzkumná oddělení, která se aktivně zapojují do publikačních aktivit. Disponuje také odbornými experty, kteří vydávají posudky pro instituce i občany a provádějí poradenskou činnost.

Muzeum východních Čech stojí za návštěvu. A čas strávený zde vám přinese mnoho nových poznatků a vědomostí.

Související články