Hrady a zámky v okolí Hradce Králové

Královéhradecký region přeje milovníkům historie. Které hrady a zámky patří mezi ty nejkrásnější a nejzajímavější?

Kunětická hora

Kunětická hora je vrchol, který se tyčí přibližně 4 kilometry na sever od Pardubic. Ačkoli měří pouze 307 metrů nad mořem, v rovinatém Polabí tvoří nepřehlédnutelnou dominantu.

Na vrcholu pak je dnes zřícenina stejnojmenného hradu. Ten pochází z 15. století. Jde o pozdně gotický hrad rodu Pernštejnů. Původní hrad však byl za třicetileté války poškozen švédskými vojsky. K dalšímu chátrání cenné památky pak přispěla těžba kamene.

V 19. století se objevily snahy hrad zachránit, nicméně to se nepodařilo. Soustavnější pokusy vyřešit dezolátní stav přineslo až 20. století. Záchranné práce probíhají stále i v současnosti, a to podle projektu architekta Dušana Jurkoviče.

Kunětickou horu můžete znát i z pohádek. Obýval ji slavný „čaroděj druhé kategorie“ Rumburak z legendární Arabely. Filmaři si ji vybrali právě pro natáčení legendárního seriálu.

Zámek Hrádek u Nechanic

Zámek Hrádek u Nechanic je součástí obce Hrádek, která se nachází asi 11 kilometrů západně od Hradce Králové. Samotný zámek je situován asi 800 metrů severozápadně od centra vsi Hrádek.

Stavba byla vybudována v novogotickém stylu po vzoru windsorské gotiky. Předobrazem se pro ni stal nerealizovaný projekt přestavby anglického zámku Crewe Hall. Česká obdoba měla sloužit jakožto letní a lovecké sídlo hraběcího rodu Harrachů.

Měla proto vyhlížet náležitě reprezentativně a dnes se považuje za jednu z nejvýznamnějších romantických staveb u nás. Interiéry zámku byly vybudovány v novorenesančním duchu. Romantický zámek obklopuje i park navržený v anglickém stylu.

Památka je veřejnosti přístupná již od roku 1953 a její jedinečné kulisy využívají také filmaři. Vidět jste ji mohli například v pohádce Princ a Večernice nebo ve snímku Tmavomodrý svět.

Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Město Kostelec nad Orlicí se rozkládá přibližně 29 km od Hradce Králové. Zámek pochází z poloviny 19. století. Jeho budova „vyrostla“ v krajinářském parku podle návrhu architekta Heinricha Kocha. Památka byla vybudována v empírovém slohu.

Vídeňský architekt její podobu vytvořil pro hraběte Josefa Kinského. Rodině hraběte kostelecké panství patřilo až do roku 1796. Až do roku 1948 v něm také Kinští skutečně žili. Poté byl však zámek zestátněn a rodu Kinských byl navrácen až v roce 1992.

Současně mohla být poté, co ji opět získali původní majitelé, unikátní stavba i rekonstruována. Náročná rekonstrukce probíhala mezi lety 1996-2008 a obnovit se během ní podařilo jak interiéry zámku, tak také exteriéry.

Dnes je zámek společně s anglickým parkem přístupný veřejnosti, přičemž první návštěvníci se sem mohli podívat v roce 2012. Současně se jedná o kulturní centrum obce, které slouží k pořádání nejrůznějších akcí, jako je festival swingové hudby.

Zámek Častolovice

Častolovice jsou městysem v okrese Rychnov nad Kněžnou. Jednou z nejvýznamnějších pamětihodností je zdejší zámek.

Historie častolovického zámku se začíná psát ve 13. století. Původně zde však stávala vodní tvrz. Tu nechal na zámek přebudovat Jan Bedřich z Oppersdorfu se svou manželkou Magdalénou z Donína. Druhá polovina 19. století pak vdechla památce novogotickou podobu.

V téže době pak byl vybudován anglický park. Novogotický sloh však však na budově propsán nezůstal, zámku se časem vrátila původní renesanční podoba. V současné době opět náleží Dianě Phipps Sternbergové, jež je potomkem Adolfa Vratislava ze Sternberga, který zámek koupil od původních majitelů koncem 17. století.

Ostatně interiéry zámku dodnes upomínají na bohatou historii rodu Sternbergů trvající čtyři století. Tyto bohaté dějiny zaznamenaly pro současné návštěvníky zejména zdejší sbírky zbraní a obrazů.

Hospitál Kuks

Hospitál v Kuksu se nachází nedaleko východočeské Jaroměře. Na přelomu 17. a 18. století jej nechal vybudovat hrabě František Antonín Špork.

Areál je dnes považován za perlu české barokní architektury. Svůj umělecký rukopis na Kuksu zanechaly hned dvě významné postavy světového umění – architekt Giovanni Batista Alliprandi a sochař Matyáš Bernard Braun.

Pro návštěvníky je zajímavá také zdejší bylinková zahrada, která se za budovou hospitálu nachází už od jeho vzniku. Již od této doby se zde pěstovaly léčivé rostliny pro potřeby místní lékárny.

Zřícenina Potštejn

Potštejn je zřícenina, která se nachází na návrší nedaleko stejnojmenné obce. První známky osídlení lze v lokalitě datovat již do pravěku.

Zřejmě ve 13. století zde byl vybudován gotický hrad. Za jeho zakladatele je považován rod Drslaviců.

Dnes se na místě nachází kaple sv. Jana Nepomuckého, poslední zastavení křížové cesty Boží hrob a pamětní deska věnovaná románu Aloise Jiráska Poklad.

Slavný spisovatel se totiž inspiroval při svém psaní osudem hraběte Chamaré, který zde hledal údajný poklad, který tu měl ukrýt loupeživý rytíř Mikuláš ve 14. století.

Hrad je jednou z nejrozsáhlejších zřícenin u nás a dnes je veřejně přístupný. Svou tajemnou atmosférou láká všechny romantické duše.

hrad Kost

Hrad Kost se nachází v Českém ráji v okrese Jičín. Spadá pod obec Libošovice, respektive pod její katastrální území Podkost.

Netradiční název hradu se odvozuje od zakladatele, kterým byl Benesius di Costi neboli Beneš z Kosti. Název hradu ale souvisel i s jeho podobou a odkazoval na přízviska „tvrdý“ ve významu „pevný“, ale i přeneseně „kamenný“.

Metaforické jméno dostal hrad bezesporu právem, legendy praví, že dobyt byl během své historie pouze jedenkrát.

Dnes je hrad Kost návštěvníkům naopak zcela přátelsky otevřen, veřejnosti je tato zajímavost přístupná. Zájemci se v pěti prohlídkových okruzích mohou seznámit s historií rodu Kinských. V interiérech se však bohužel mnoho z původního vybavení hradu nedochovalo.

Související články