Zámeček Bischofstein a okolí

Zámek Bischofstein se oproti svému názvu neukrývá nikde v zahraničí, ale jedná se o jednu ze zajímavostí České republiky. Kde bychom ji našli a proč stojí za to se sem vypravit? Co zajímavého lze vidět v blízkém okolí?

Kde bychom našli Bischofstein

Tato zajímavost se nachází v severovýchodních Čechách, konkrétně na Broumovsku. Turisté sem ponejvíce přicházejí po trase vedoucí od Teplic nad Metují. Právě do katastru tohoto města Bischofstein i náleží.

Jedná se o zámek. Místní mu něžně přezdívají Bišík a patří k regionálním zajímavostem. V některých zdrojích se setkáte taktéž s označením Skály.

Tento název má svůj důvod, zámeček je totiž obklopen překrásnou přírodou, kde o skály skutečně není nouze. Pískovcové skalní útvary zde disponují mnoha lezeckými terény. Celodenní výlet můžete absolvovat hlavně do Jiráskových skal. Samotný Bischofstein se rovněž nachází ve vzdálenosti přibližně 10 km od slavného skalního města Adršpašsko-Teplické skaly.

Historie zámečku Bischofstein

Venkovský zámeček vyrostl na místě původní tvrze. Ta byla přestavěna roku 1666 pro královéhradeckého biskupa Karla Sobka z Bílinberka v barokním duchu a sloužila mu coby letní sídlo. Zámeček tak dostal podobu jednopatrové stavby s krytým schodištěm a zvoničkou.

Historie tohoto místa je však mnohem delší, sahá už do roku 1544. Za jednoho z prvních majitelů zdejšího poplužního dvora je dnes považován Bernard Žehušický z Nestajova. Poté se vystřídalo ještě několik vlastníků.

V současné době slouží zámek jakožto ubytovací zařízení a restaurace. A skvělé zázemí zde nacházejí především rodiny s dětmi. Využít totiž mohou dětské hřiště i venkovní posezení. Vítaní jsou zde pak i příchozí s domácími mazlíčky. Kromě klasické rezervace pokoje je taktéž možné zvolit v areálu vlastní ubytování ve stanu. Samozřejmě je ale nutné případně zohlednit i rozmary počasí, které ne vždy stanování vyloženě přejí.

V areálu se dále nachází stylová restaurace. Jejímu interiéru dominují hlavně stylová zdobená kachlová kamna. V letních měsících pak otevírá terasa. Při jídle se zde kochají nejen ubytovaní hosté, pořádají se zde v hojném počtu rovněž i svatby, případně lze prostory využít pro školení a jiné obdobné akce.

Pivovar Bischofstein

Historie vaření piva zde začíná v roce 1870. Jakožto prvního sládka vzpomínají historické prameny jistého Josefa Kubelku.

Naopak poslední osobností spjatou se zdejším pivovarem byl Julius Erban. Pivovarnická tradice zde neměla dlouhého trvání. Vaření piva skončilo na Bischofsteinu už v roce 1895. Důvody byly obdobně jako v době moderní ryze ekonomické. Jednoduše se již ruční výroba nevyplatila. Dějiny totiž nachystaly nástup éry, která je dnes známá jako „století páry“.

Hmatatelnou vzpomínku na Bischofsteinu na toto údobí nemáme, vzhledem k tomu, že dostupné zdroje uvádějí jakožto datum stržení budovy už rok 1923.

Co vidět v okolí Bischofsteinu

V okolí Bischofsteinu se nachází řada jiných zajímavostí, z nichž mnohé jednoznačně stojí za návštěvu:

Hrad Skály

Nedaleko zámku se nachází taktéž zřícenina gotického hradu, dříve zvaného Katzenstein neboli Kočičí hrad. Dnes se nazývá jednoduše Skály.

Mezi kuriozity, které jsou o této stavbě známé, patří hlavně to, že hrádek nikdy nebyl dobyt. Stavba však nikdy v zásadě nesloužila k obytným účelům. Spíše šlo o strážní hrádek. Už od 17. století taktéž chátrá a obnoven od této doby již nikdy nebyl.

Jeho ruiny dnes vyhlížejí romanticky, proto sem ve velkém míří turisté, kteří přijedou na Bischofstein. Při dobré viditelnosti se můžete kochat nejen tímto návratem do dějin, ale i jedinečným výhledem do okolí. Vidět bývá při dobrých podmínkách až do Orlických hor a Krkonoš.

Černé jezírko

V okolí však mohou zvídaví návštěvníci začít objevovat i četné další zajímavosti, například Černé jezírko. To opět svoje pojmenování nezískalo úplnou náhodou. Charakteristicky má totiž tmavé zbarvení, které je způsobeno přítomností mechů a rašeliny.

Zajímavý je nejen název a současná podoba jezírka, ale i to, že se jedná o uměle vytvořenou vodní plochu.

Vládnou zde specifické drsné podmínky. Takovéto klima umožnilo rozvoj cenných mokřadních a rašelinných společenstev s výskytem vzácných druhů rostlin a živočichů. Ty je potřeba důsledně chránit, proto se v jezírku jednoznačně není možno koupat.

Rozhledna Čáp

Kdo by snad měl pocit, že se mu unikátních výhledů ještě nedostalo v plné míře, může se vypravit ještě na rozhlednu Čáp.

Ta se nachází nedaleko Teplic nad Metují v nadmořské výšce 786 m n. m. Ční do výšky celkem 13 m. Rozhledna byla vybudována v Supích skalách na nejvyšším vrcholu Adršpašsko-Teplických skal. Svému označení proto dělá skutečně patřičnou čest, rozhled je z ní jedinečný, a to nejen na okolní skály. Při dobré viditelnosti dohlédnete i do Orlických hor nebo do Krkonoš.

Cestou na rozhlednu musíte zdolat 44 schodů. Nahoru se stoupá po ocelovém točitém schodišti. Vypravit se sem lze kdykoli, rozhledna Čáp je přístupná po celý rok.

Kudy na zámek z Hradce Králové

Z Hradce Králové je zámek Bischofstein vzdálen přibližně 65 km. Počítejte proto, že si pro cestování na Broumovsko musíte vyhradit zhruba hodinu času.

Co se týče vhodné trasy, tak v případě, že vzhledem ke vzdálenosti budete volit vlastní automobil, je kvůli optimální dostupnosti vhodné jet po dálnici D11.

Pokud se jí budete chtít vyhnout, můžete ale zvolit i cestu po silnici č. 33. Doporučovaná trasa vás v takovém případě povede přes Jaroměř, Českou Skalici a Červený Kostelec. Cílovou destinací jsou pak v tomto případě již vzpomenuté Teplice nad Metují.

Související články