Parky a sady v Hradci Králové

Venku se nám konečně otepluje a vás určitě zajímá, kam v Hradci můžete vyrazit na piknik nebo si jen odpočinout. Máme pro vás několik tipů na místa, kde můžete v poklidu přírody relaxovat.

Žižkovy sady

Žižkovy sady byly založeny mezi rokem 1905 – 1906 na místě bývalého vojenského cvičiště. Dominantním prvkem v Žižkových sadech je socha Jana Žižky z Trocnova, která sem byla umístěna v roce 1971 a kruhová fontána, která se nachází v centrální části parku. Vzhled sadu je podobný francouzským zahradám, pro které jsou typické pečlivě upravené květinové plochy.

Další zajímavé prvky

Fontána

Co by to bylo za park, ve kterém by chyběla fontána! Ta v Žižkovských sadech zde byla vybudována při založení parku a má jí na svědomí architekt František Thomayer. V roce 2008 – 2009 byla rekonstruována a do fontány byla umístěna moderní technologie, která stříká vodu do různých tvarů.

Pomník Ladislava Jana Pospíšila

Dalším zajímavým prvkem v zahradě je bronzová socha významné královéhradecké osobnosti Jana Ladislava Pospíšila. Autorem tohoto pomníku je umělec Josef Škoda a pomník zde stojí už od roku 1933 na počest demolice hradeb josefovské pevnosti.

Pomník Jana Žižky z Trocnova

V parku můžete narazit ještě na jeden pomník a to na pomník Jana Žižky z Trocnova, který byl veřejnosti představen 4. června 1971.

Jiráskovy sady

Jiráskovy sady jsou jednoznačně nejkrásnější park v celém městě. Tento park je kombinací francouzského stylu a zcela přírodního anglického parku. Sady původně vznikly jako důstojnický park a rozkládají se na soutoku Labe a Orlice. V areálu můžete navštívit spoustu zajímavých zákoutí, které na vás přenesou ducha minulosti.

K vidění je zde:

– Floristická škola
– Pomník B. Liznera na motiv Jiráskova románu Bratrstvo
– Alpinum a růžová zahrada
– Bronzové sousoší znázorňující soutok Labe a Orlice od sochaře Josefa Škody

Dřevěný kostel svatého Mikuláše

Tento řeckokatolický kostelík pochází z let 1502 až 1510 a Hradci ho věnovala malá víska Malá Polana. Kostel sloužil do roku 1915, ale během první světové války byl poničen. Dne 28. října 1935 byl kostel znovu otevřen veřejnosti a představen jako památka padlých československých legionářů za První světové války.

Šimkovy sady

Šimkovy sady je nejrozsáhlejší královéhradecký park, který se rozkládá na 18ha a jeho návrh zpracoval J. Gočár v roce 1925. Park se nese v anglickém stylu a je doplněn několika umělými jezírky. Tento park má velice zajímavou historii a během době krize byl dokonce přirovnáván k pražské Hladové zdi, jelikož zde pracovali nezaměstnaní, kteří usilovali o finanční podporů.
Stejně jako vzhled parku, mění se i jeho jméno. Současný název odkazuje na Karla Šimka, který zde padl 9 dní před koncem 2. světové války, když zde ničil telefonní vedení německé posádky. Minulost Šimkových sadů je sice pochmurná, ale to se naštěstí změnilo a dnes je park velice příjemným místem, kde můžete strávit odpočinkem celé odpoledne a to včetně svých dětí, které se zde mohou vyřádit na některém z dětských hřišť.

Víte, že…?

V parku se měla nacházet tělocvična pro japonská bojová umění, čajovna, restaurace a japonská zahrada s domky čajového obřadu zvaná Nozomi. Výstavba začala v roce 1996, ale nadaci došly peníze, a tak na místě zůstala jen prázdná kostra z betonových základů a ocelových nosníku.

Městské lesy

Hradec Králové získal tyto lesy v roce 1307 od římského krále Albrechta. V průběhu staletí se toto prostranství zvětšovalo a nyní jeho rozměry dosahují až 3850 ha. Do lesů se můžete vydat nejen pěšky, ale vedou jím i různé cyklistické trasy, které jsou rozděleny podle náročnosti, můžete si zde zaběhat nebo nasednout na koně, vykoupat se a zarybařit, zavítat na planetární a galaktickou stezku a v zimě vyzkoušet některou z tras pro běžkaře, jít si zabruslit na některý ze zamrzlých rybníků nebo si jít zasáňkovat.

V okolí městských lesů se nachází 150 km opravených lesních cest! Odpočinout a načerpat síly můžete u hájovny, některém z altánů, laviček nebo se sejít u krytého ohniště, kde můžete strávit čas se svými blízkými. Pokud byste se rozhodnuli lesy prozkoumat blíže, k dispozici je vám i mapa městských lesů, kterou si můžete pořídit v městských informačních centrech nebo přímo u informačních tabulí v lesích.

Park Skleněnka

Tento park je poměrně nový. Vznikl v neudržovaném vnitrobloku řadě domů nedaleko obchodní domu Tesco. Můžete si zde zahrát petanque, vyvenčit psi, ale vyřádí se zde i děti na dětském hřišti. Vzhled parku byl navržen již v 80. letech, ale projekt byl realizován o řadu let později, kdy v roce 2005 byl vypracován nový návrh na park.

Název parků vznikl v roce 2010 podle návrhu obyvatel. Má totiž odkazovat na nedaleký Dům u Skleněné věže. Mezi dalšími adepty také byl název Duha nebo Centrální park.

Kubištovy sady

V dávných dobách těmito místy vedla Císařská cesta, kterou v 18. století doprovázela topolová stromořadí. Ta byla ale během prusko-rakouské války v roce 1866 vykácena a následně zde znovu vysazena. Sady byly téměř prázdné. Nacházelo se zde vojenské cvičiště a místo slavnostních vojenských přehlídek, jejichž místo dnes zaujímá TJ Slavia.

Základ sadů zde byl vybudován v roce 1909 za podpory městské rady a okrašlovacího odboru. Mezi roky 1961 – 1962 byl park upraven a rozšířen. Další úpravy zde proběhly v roce 1976 a od roku 1992 park nese současný název na počest malíře a grafika Bohumila Kubišty, který se narodil v Praskačce. V minulosti park žádný název nenesl, ale lidé si ho pojmenovali „Park proti Rudolfínu“.  V roce 2016 zde proběhl archeologický průzkum, aby byl později vznesen požadavek na „vynesení na světlo světa“ jedno z úseků Císařské cesty.

Související články