Kam za zvířátky v okolí Hradce Králové

Milovníci zvířat mají v regionu Královéhradecka hned několik možností, kam vyrazit. Za zvířaty se můžete vypravit nejen s dětmi, podobnou aktivitou nadchnete i mnoho dospělých.

ZOOPARK Stěžery

Stěžery jsou malou vesnicí pouze 3 km vzdálenou od Hradce Králové. Právě čisté nadšení a láska ke zvířatům stály u zrodu nápadu založit si vlastní malou zoo. ZOOPARK Stěžery se tak dnes může pyšnit už více než 25 lety zkušeností s prací se zvířaty.

V rodinném zooparku se mohou návštěvníci zblízka seznámit s různými živočišnými druhy. Vedle sebe tu tak sdílejí životní prostor například rys kanadský, jihoameričtí papoušci, osel domácí nebo lama alpaka. Místním „maskotem“ je pak samička velblouda dvouhrbého.

Některá zvířata je pak možné poznat skutečně z bezprostřední blízkosti, neboť si je můžete nakrmit či pohladit.

Zároveň se majitelé věnují i edukační činnosti. Při zooparku funguje také ekocentrum a pro děti se pořádají se příměstské tábory právě se zaměřením na zvířata. Orientace na děti je ostatně patrná i z toho, že v areálu se nachází hřiště a park je přístupný i s kočárkem.

ZOO Dvůr Králové

ZOO Dvůr Králové přísluší k městu Dvůr Králové, které je vzdáleno od Hradce Králové přibližně 34 km.

Zoologická zahrada je také známá pod marketingovým označením Safari park Dvůr Králové. Hlavním návštěvnickým „tahákem“ jsou totiž bezesporu kromě tradičních expozic i tzv. Lví safari, kde se návštěvníci mohou volně projíždět mezi smečkou lvů, ale také Africké safari, které umožňuje pohyb mezi zebrami, antilopami a africkým ptactvem. V současnosti se jedná dokonce o třetí nejnavštěvovanější zoo v Česku.

Zahrada byla založena v roce 1946. Provozovatelé se orientují především právě na africkou zvířenu. Unikátem v historii zoo tak byla například narozená mláďata lva berberského. Ve Dvoře Králové chovají v současné době například také slony africké nebo hrabáče kapského.

Cílem zoologické zahrady je zároveň vracet odchované přírůstky nazpět do volné přírody. Úspěšně se to podařilo už u osmi nosorožců.

Obří akvárium Hradec Králové

Celková velikost 130 tisíc litrů předurčila královéhradecké akvárium k rekordu – jde o největší sladkovodní akvárium v Česku.

Poprvé bylo otevřeno již v roce 1998. Zaměřuje se na ryby a rostliny pocházející především z Jižní a Střední Ameriky. Obývá jej asi 500 kusů ryb ve více než 40 druzích. Ke skutečně impozantním místním „obyvatelům“ patří například ryby rodu Colossoma, které měří téměř metr.

Kromě samotného akvária je expozice tvořena i lávkou, která návštěvníkům dovolí se přesunout do prostředí tropického deštného pralesa. Pokochat se zde tak budete moci velmi rozmanitou flórou, mezi níž dominují například překrásné orchideje, bromelie a tillandsie.

Kromě prohlídek patří k návštěvnicky vyhledávaným atrakcím také pravidelná krmení ryb provozovaná přímo za účasti potápěče v nádrži. Ta se odehrávají vždy ve čtvrtek.

Přírodovědné centrum Hradec Královéhradecka

Oficiálně je Přírodovědné centrum provozováno ZŠ Bezručova a pobočným spolkem Základní článek asociace Brontosaura – QUITO.

Jedná se o svého druhu ojedinělou expozici exotických živočichů. Mezi savci je zde chována například myš bodlinatá či vakoveverka létavá. Z plazů si mohou návštěvníci na vlastní oči prohlédnout například agamu vousatou.

Přírodovědné centrum je otevřeno nepřetržitě a jeho cílem je rovněž vzdělávací činnost. V rámci svých aktivit jej navštěvují zejména děti ze ZŠ Bezručova. Dalším bodem činnosti centra je rovněž ochrana přírody.

Jeho vznik lze oficiálně datovat do roku 1995, nicméně již v této době navázalo na činnost přírodovědného oddílu Rosničky, který první akvárium, terárium a akvaterárium vybudoval již v roce 1985.

Zámecký zvěřinec Častolovice

Současná majitelka zámku Častolovice je Diana Phipps Sternbergová. Tato dáma je pokračovatelkou šlechtického rodu Šternberků. Zámek jí byl jako potomkovi původních majitelů vrácen v restituci v roce 1992.

A právě tato žena se zasloužila nejen o obnovu samotného zámku, ale i o vybudování zámeckého zvěřince. A to s myšlenkou vybudovat zde mini zoo po vzoru zahraničních „petting farm“, tedy míst, kde je možné zvířata nejen vidět, ale také s nimi navázat přímý kontakt.

Zejména děti si tak mohou prohlédnout, ale i pohladit zvířata, která by jinak mohly vidět nejvýše na obrázcích.

Osazenstvo zámeckého zvěřince v současné době tvoří emuové, dále lamy, poníci, osli, kozy, ovce a prasata. Děti se také mohou pomazlit s morčaty nebo zakrslými králíky, kteří bydlí ve stylových ubikacích v podobě malých zámků.

Součástí zámeckého parku je také místní obora. Tu obývají zástupci poddruhu jelen sika Dybowského a také impozantní bílí daňci.

Biopark Štít

Biopark se nachází v obci Štít. Ta, původně samostatná, je od roku 1961 součástí sousední obce Klamoš. Tato vesnice se nachází se v okrese Hradec Králové, 4 km jihovýchodně od Chlumce nad Cidlinou.

Biopark byl založen v roce 2014. Jde o soukromou chovnou stanici, která se zaměřuje na exotická i domácí zvířata. Najdeme tu tak primáty, ptáky i šelmy. Mezi ty nejzajímavější obyvatele bioparku patří lvi, tygři, levharti, papoušci nebo koně.

Potěší také skutečnost, že biopark se jako poměrně čerstvě založená instituce, stále utěšeně rozrůstá a přibývají stále další výběhy pro zvířecí obyvatele.

Děti si mohou některá zvířata pohladit, pravidelně zde také pořádají komentovaná krmení. Malí návštěvníci, kteří se seznámí se všemi zvířaty a touží po dalších aktivitách, se mohou bavit i v dětském koutku. Jeho součástí je mimo jiné trampolína či pískoviště.

Související články