Kam za koupáním kolem a v Hradci Králové

Hradec Králové je město doslova zaslíbené vodním hrátkám všeho druhu. Kde se nejen v létě jít vykoupat v Hradci a nejbližším okolí?

Rybníky, písníky a jiná přírodní koupaliště

Hradec Králové a nejbližší okolí města nabízí řadu přírodních vodních toků, kde se můžete bez obav o kvalitu vodu koupat:

Opatovický písník

Opatovický písník se nachází cca 6 km na jih od Hradce Králové. Oficiálně však již spadá do okresu Pardubice.

Vodní plocha nabízí rozlohu více než 30 ha a jde o písník, který vznikl zatopením prostoru po ukončené těžbě štěrkopísku. Ta skončila v roce 2001. Dnes tak lokalitu v hojné míře využívají rybáři a také vyznavači rekreačního koupání. Autem je lokalita přístupná přes Březhrad okolo opatovického nádraží, případně vlakem do stanice Opatovice nad Labem.

Opatovický písník se pyšní čistou vodou i travnatými plážemi, atrakce tu nahrazuje příroda. „Opaťák“ patří také k vyhledávaným cílům nudistů.

Biřička

Biřička je rybník, který se nachází na jižním okraji Hradce Králové na území Nového Hradce při vstupu do oblasti hradeckých lesů. První zmínky o rybníku v této lokalitě můžeme zřejmě datovat již do 15. století.

Rybník si prošel odbahněním a rekonstrukcí. Jeho celková rozloha činí 7,9 ha a celá vodní plocha je během letních měsíců intenzivně využívána rekreanty. K rybníku se chodí na procházky a do okolí proudí i vyznavači cykloturistiky.

Rybník je obklopen lesy, k odpočinku slouží travnaté pláže. Pozvolný vstup do vody potěší především rodiče s dětmi. Pro malé děti je tu připraveno i hřiště. Zázemí tvoří též hřiště sportovní a restaurace.

Oplatil

Písník Oplatil je další tradiční oblíbenou prázdninovou lokalitou obyvatel Hradce Králově. Nachází se v pískovně u Starých Žďánic mezi Hradcem a Pardubicemi. Písník je součástí soustavy písníků (Hrádek, Čeperka).

Populární je zejména pro velmi čistou vodu. V letní sezóně tu však nebudete sami, na nedalekých loukách se pořádají hudební festivaly. Vyhledávaný je písník také rybáři, kteří se své vášni mohou věnovat s dodržováním platných pravidel, tedy zejména s přihlédnutím k tomu, že rybolov je povolen pouze ze břehu a v období od května do prosince.

Hrádek

Písník Hrádek je rozsáhlou vodní plochou o celkové rozloze 55 ha. Také tento dnes rekreační prostor vznikl po dnes již ukončené těžbě štěrkopísku.

Vyhledávaná rekreační lokalita se nachází v katastru obce Stéblová v okrese Pardubice přibližně 2 km západně od centra obce u silnice II/333 spojující Lázně Bohdaneč s Hradcem Králové.

Kromě přírodního koupaliště proslul tento písník jako lokalita otevřená vyznavačům naturismu, nachází se zde kemp. Velmi populární je Hrádek rovněž mezi rybáři. Pravidelně se na tomto místě rovněž pořádají závody v triatlonu. Zázemí zde mají rovněž jachtaři.

Cable Wake Park Hradec Králové

Wakepark se nenápadně ukrývá na okraji Hradce Králové u písníku Dubina nedaleko od sjezdu z dálnice D11.

Radost udělá hlavně milovníkům aktivního trávení volného času. Wakepark nabízí trojici vleků. Určen je proto hlavně vyznavačům wakeboardingu a vodního lyžování. Nicméně v prostorách wakeparku je možné i relaxovat, v areálu si lze zaplavat nebo si jen tak odpočinout na pláži.

Na místě je možné si půjčit též kompletní wakeboardové vybavení a využít pomoc instruktorů, kteří jsou schopni prvními krůčky na wakeboardu bezpečně provést i absolutní začátečníky. Hledáte-li proto místo, kde se tento zajímavý sport naučit, je Cable Wake Park Hradec Králové ideální volbou.

Správčický písník

Správčický písník nazývaný též Správčák se nachází přibližně 0,5 km východně od centra obce Předměřice nad Labem. Svou rozlohou je největší vodní plochou u Hradce Králové. Jeho celková rozloha činí více než 63 ha.

Co se týče vodních radovánek, můžete se zde koupat a provozovat vodní sporty. Jezdí se tu na vodních lyžích nebo na motorových člunech. Písník je též vyhledávanou lokací mezi milovníky rybaření.

Zároveň na jeho břehu vznikl volnočasový a zábavní areál, který všem generacím poskytne další možnosti zábavy. V areálu je dětské hřiště, hřiště pro plážový volejbal, paintball nebo půjčovna paddleboardů. Nedaleko areálu vede i cyklostezka směr Hradec Králové – Kuks.

Koupaliště a aquaparky

Hradec Králové nabízí aquaparky a veřejná koupaliště, což je ideální řešení, pokud se chcete někam uchýlit za nepříznivého počasí.

Městské lázně – Aquacentrum Hradec Králové

Současný oficiální název aquaparku zní Městské lázně – Aquacentrum Hradec Králové. Nachází se na Eliščině nábřeží, které se rozkládá přímo v historickém centru Hradce Králové na levém břehu Labe.

Původní městské lázně byly v Hradci přebudovány na moderní aquapark. Ten nabízí možnost vyžití jak milovníkům adrenalinu, tak i všem, kteří sem přicházejí za odpočinkem. Tobogán, umělé vlnobití nebo vířivka jsou jen zlomkem aktivit, kterým se zde můžete věnovat.

Hlavní atrakci je pak bazén o délce 30 metrů, kterého se původní městské lázně dočkaly po rekonstrukci v roce 1998.

Koupaliště Flošna

Královéhradecký komplex koupaliště nazývaný Flošna nabízí sportovní a relaxační vyžití pro celou rodinu.

Jeho výhodou je i to, že se nachází v blízkosti centra města a návštěvníci mohou využít i bezprostřední MHD. Nově otevřené koupaliště slavnostně své brány návštěvníkům otevíralo v roce 2010. Plavecký areál se nachází pod širým nebem, slouží proto primárně v létě.

Vyžití nabídne trojice bazénů, v nichž se vyhřívá voda. Koupání tak zde nekončí ani v případě mírně nepříznivého počasí. K relaxaci slouží travnatá plocha o celkové rozloze 10 000 m².

Související články