Zámek Častolovice

Rádi byste se vydali na krásný zámek, který se nenachází příliš daleko? Pak se vydejte do Častolovic. Určitě se sem budete s nadšením vracet!

Historie

Než byl zámek Častolovice vybudován, na jeho místě stávala vodní tvrz. Mezi lety 1588 – 1615 Jan Bedřich z Oppersdorfu a jeho žena Magdaléna z Donína nechali tuto tvrz přestavit na renesanční zámek.

Zámek byl v druhé polovině 19. století přestavěn v novogotickém slohu spolu se založením anglického parku. Počátkem 20. století se známek znovu rekonstruoval. Odstranily se z něj novogotické prvky, a tak zámek získal svou původní podobu. Nad vchodem byla vybudována věž, do které byla následně umístěna vodní nádrž, která zásobovala celý zámek spolu s kašnou.

Během 2. světové války zámek přešel pod německou správu, která donutila původní obyvatele zámek opustit. V roce 1948 pak zámek přešel do státní správy.O několik let později, v roce 1992 byl zámek navrácen Dianě Phipps Sternbergové, jejíž předci zámek před druhou světovou válkou vlastnili.

Zámek v současnosti

Díky současné majitelce, paní Dianně Phipps Sternbergové, se zámek stal klidným místem, které každoročně navštěvují zástupy návštěvníků. Obdivovat zde můžete osobní předměty, fotografie, ale i květiny. Hraběnka s rekonstrukcí a zkrášlováním začala hned po restituci zámku v roce 1992 a toto zdokonalování probíhá dodnes. Založila zde dokonce oboru s bílými daňky a zahrady, které se pyšní vzácnými druhy květin. Kolem zámku pak návštěvníci mohou obdivovat 200 druhů staromódních růží.Své si zde najdou i nevidomí návštěvníci. Pro ně jsou připraveny speciální hmatové prohlídky a zvedací plošina pro bezbariérový přístup.

Park

Na anglickém parku, který má rozlohu přes čtyřicet hektarů, se na vás těší překrásná zákoutí starých stromů, okrasných květin a dřevin a laviček.Projít se můžete staletou lipovou alejí a navštívit oboru s bílými daňky a Dybovského jeleny. Rybník s ostrůvkem je pak domovem divokých kachen, které můžete obdivovat z altánu Gloriet. Zde se můžete dokonce občerstvit, zatímco vaše ratolesti si mohou vyhrát na dětském hřišti s prolézačkami, houpačkami a klouzačkami.

Poblíž zámku se pak nachází vodní a růžová zahrada, ve které velmi často probíhají svatební obřady.V roce 2001 se začaly v parku objevovat první sochy, mezi které patří červený Čáp, Vážka, Cyklista nebo dřevěné Torzo se Stříbrným koněm. Všechny tyto plastiky vytvořil akademický malíř Vladimír Peška.

Mini ZOO

Jelikož je majitelka zámku milovnice nejen flóry, ale i fauny, zřídila zde mini ZOO. Základní myšlenkou pro tuto ZOO bylo to, aby si děti mohly pohladit různé druhy zvířat, které znají z knížek nebo obrázků.

Těšit se tak můžete na pštrosy Emu, lamy, poníky, oslíky, kozy, ovečky nebo prasátka. Z ptačí říše to jsou pak různé druhy papoušků a bažantů a volně potkáte holoubky, perličky a pávy. Velmi oblíbení jsou zakrslí králíčci a morčata, která se volně pohybují po zámeckém areálu. Pokud se rozhodnete zvířátka nakrmit, u vstupu si můžete zakoupit granule.

Akce a služby

Soukromé oslavy

Zámek nabízí k pronajmutí vlastní prostory. Pokud chcete jedinečnou oslavu, pak je tu možnost hostiny nebo rautu. Zajistit si můžete i večerní prohlídku zámku nebo si v poklidu užít váš oblíbený nápoj u krbu v Rytířském sále.

Koncerty

Na zámku se konají také často koncerty. Oblíbená je například Hradozámecká noc, Den otevřených dveří. Paní majitelka také pořádá Dětský den pro děti pro nadační fond Slunce.

Svatby

Pokud plánujete svůj velký den, pak jsou Častolovice skvělou volbou. Můžete si dokonce vybrat, zda k obřadu dojde v obřadní síni Rytířském sále, kapli nebo v Růžové zahradě.V případě hostiny vám personál vyjde vstříc a poradí, která možnost je pro vás ta nejlepší.

Další užitečné informace

Občerstvení

Pokud byste se rádi občerstvili, k dispozici je vám příjemná kavárna s restaurací. V kavárně se můžete těšit dokonce i na domácí dortík. Pro rychlou mlsku se můžete zastavit i do zdejšího kiosku. V letních měsících se také můžete těšit na zmrzlinový stánek.

Galerie

Pokud se rozhodnete užít si vaší oblíbenou kávu v kavárně, nezapomeňte navštívit ani galerii, kde po celé léto probíhají výstavy obrazů a fotografií.

Suvenýry

V teplých měsících můžete zavítat i do obchodu se suvenýry, který je přístupný z nádvoří nebo z Růžové zahrady. Zakoupit si zde můžete pohlednice nebo různé upomínkové předměty.

Toalety

V areálu se nachází i toalety s přebalovacím pultem, ale také bezbariérová toaleta.

Otevírací doba

Zámecká zvířena spolu s parkem je otevřena každý den a to včetně svátků a zavírá za soumraku cca 16:30 hodin. Zámek je v zimních měsících uzavřen.

Parkování

Pokud se na zámek chystáte vlastním autem, parkovat můžete na jednom ze dvou hlídaných parkovišť, které se nachází v blízkosti zámku. Parkovat zde mohou i zájezdní autobusy.Na nádvoří se nachází pokladna, která slouží k zakoupení vstupenek do expozice a následně pak odtud vycházejí prohlídky.

Vstupné do expozice

Dospělí:    150 Kč

Dětí od 3 let, Studenti, Senioři:    110 Kč

Rodinné vstupné:    440 Kč

Vstupné pro zájezdy a hromadné akce

Dospělí:    130 Kč

Dětí od 3 let, Studenti, Senioři:    90 Kč

Děti do 6 let (Mateřské školy): 45 Kč

Související články