TOP 3 lokality, kam vyrazit na sjezdové lyžování z HK

Lyžování je jedna z nejoblíbenějších aktivit během zimy, z Hradce Králové je hned několik možností, kam vyrazit za zimními sporty, ať už jste milovníci běžkování nebo dáváte přednost lyžařských svahům.

Děštné v Orlických horách

Nedaleko polských hranic se nachází lyžařské středisko, které nese stejný název jako lokalita – Děštné v Orlických horách. Středisko je posazeno do nadmořské výšky 883 metrů. Návštěvníci mají k dispozici celkem 8 sjezdovek, které jsou rozděleny podle náročnosti, na své si tak přijdou nejen začátečníci, ale také pokročilý jezdci. Cestu na vrchol svahu si můžete užít v sedačkové lanovce, která je vhodná především pro cestování s dětmi, ale i náročnější návštěvníky, nahoru se také můžete dostat klasicky vlekem. Na své si přijdou i milovníci snowboardu, pro které je připraven Snowpark, který se nachází v centru areálu a milovníkům zimních sportů nabízí nepřeberné množství skokánků.

Nejste-li lyžař, ale vždycky vás lákalo to zkusit, máte jedinečnou možnost. V areálu je půjčovna vybavení, kde vám poradí a vyberou, co pro vás bude vhodné. Cesta z půjčovny tak zcela jistě povede do lyžařské školy.

Ceník

  • Sjezdovky jsou na čipové karty, jejich zálohy činí 100 Kč na jednu kartu, tyto zálohy jsou vratné při návratu karty na pokladnu nebo infocentrum.
  • Aktuální hlavní sezóna začíná 25. 12. 2021 a končí 14. 3. 2022. Při jednodenní návštěvě zaplatí dospělá osoba 590 Kč, děti a senioři nad 65 let zaplatí 430 Kč. Je také možné zakoupit bodové permanentky.

Na svah se můžete dopravit vlastním vozem a zaparkovat na místním parkovišti nebo zvolit dopravu skibusem, který vyjíždí přímo z Hradce Králové. Jízdní řád skibusu není pravidelný.

Ski areál Říčky

Nachází se v Orlických horách, v provozu je již od roku 1960 a patří mezi jedny z nejznámějších sjezdovek v ČR. Nadmořská výška areálu je 740 – 992 metrů a vychutnat si můžete 4 různě náročné sjezdovky. Po užité jízdě se opět nahoru můžete dostat sedačkovou lanovkou nebo vlekem – kotva, puma. Pro děti je také připraven pohyblivý pás.

Pro děti i dospělé je připravena lyžařská škola, je také možné si zapůjčit vybavení a nechat seřídit vlastní vybavení. Sjezdovky prochází technickým zasněžením, které je pravidelně a důkladně upravováno. Během sezóny je sjezdovka otevřena denně od 8:00 – 16:00h.

Ceník

  • Aktuální hlavní sezóna je v období 23. 12. 2021 – 2. 1. 2022 a 4. 2. 2022 – 20. 3. 2022.
  • Dospělá osoba zaplatí na den 690 Kč, děti (nejsou děleny podle věku, rozhodující je výška) do 155 cm tedy zaplatí 520 Kč na den. Možné zakoupit i bodovky, čím více bodů, tím je permanentka levnější, jednotlivé body se odečítají podle vybrané cesty nahoru.

Ski areál Černá hora – Jánské lázně

Nachází se v nejvyšších českých horách – Krkonoších. Sjezdovky se zde propojují s několika dalšími, můžete se pohybovat v rámci jednoho skipasu. K dispozici je lyžařům 17,5 km sjezdovek, které jsou podle náročnosti. Webové stránky vždy nabízí ukázku, jaká část sjezdovek je k dispozici včetně počtu lanovek. Na sjezdovkách se můžete pohybovat nahoru pomocí vleků, 8 místné kabiny nebo vyhřívané sedačkové lanovky, po cestě nahoru se tak můžete rozmrznout a užívat si zimní radovánky déle. Sjezdovky jsou technicky zasněžovány a denně upravovány. Osvětlení také nabízí možnost večerního lyžování.

Oblíbenou aktivitou je také sáňkování na 3,5 km dlouhé trase. Během dne si můžete aktivitu užívat samostatně, během večerních hodin jsou radovánky pro adrenalinové sportovce a pouze za doprovodu pověřené osoby.
Ani v tomto areálu nechybí půjčovna a servis vybavení, stejně tak můžete využít dovednosti lyžařských škol. Na svahu se můžete občerstvit v bufetech nebo restauracích pod lanovkami. Ke svahu se můžete dostat autem a zaparkovat na vybraném parkovišti, za den zaplatíte 100 Kč za osobní vozidlo.

Běžecké stopy

V Orlických horách je několik desítek kilometrů běžeckých stop, které jsou technicky upravovány. Jestliže si chcete udělat menší okruh pro začátek, nejlepší místo, kde stopu začít je u vleku ve Zdobnici, od parkoviště dojdete k vleku, který vás dostane nahoru a můžete vyrazit. Trasa vede okolo Zdobnice, je dlouhá necelých 10 kilometrů, stoupání je středně náročné. Během cesty máte za obstojné viditelnosti parádní výhled na okolí. Jestliže vám to nestačí, napojit se můžete i na jiné trasy, mezi oblíbené patří také trasa Zdobnice – Homole – Rokytnice v Orlických horách.

Milovníkům historie se také bude líbit trasa po vrcholcích Orlických hor, časté nástupní místo je turistická chata Na Šerlichu, odtud se můžete dostat okolo československého opevnění až k pevnosti Hanička.
5 kilometrů sice není příliš náročná trasa, ale Orlické hory nabízí okruh, který je osvětlený, zasportovat si tak můžete i během večerních hodin.

Krásné výhledy a stopy i pro rekreační běžce jsou trasy v okolí Harrachova. Cesta přímo z Harrachova vede k vleku, který vás dostane na Čertovu horu. Odtud máte k dispozici několik různých cest podle náročnosti, označeny jsou podle turistických značek. Jedna z náročnějších cest vede k chatě. Během cesty se můžete občerstvit hned na několika místech. Trasy v okolí Harrachova nejsou příliš často upravovány, nedoporučuje se vyjíždět za nepříznivého počasí nebo samostatně, neboť na horách nemusíte mít tak dobrý signál.

Jedny z nejkrásnějších běžkařských tras v Krkonoších vedou Národním parkem. Sníh a mráz také umožňuje cesty pod Stříbrný hřeben nebo na Čertovu louku. Během jízdy si můžete prohlédnout zmrzlé vodopády, které dotváří úchvatnou zimní přírodu.

Související články