Bílá věž – dominanta Hradce Králové

Hradec Králové je velké a elegantní město, které vysloveně láká k navštívení. Největší dominantou celého města je Bílá věž, která se nachází přímo v centru a jako návštěvník ji rozhodně nemůžete při prohlídce města vynechat.

Jedná se o věž, která dříve sloužila jako požární, v současné době láká návštěvníky spíše na svůj vzhled a možný výhled. Výstavba renesanční Bílé věže začala již v roce 1574, během let došlo k několika úpravám. Základní část věže byla postavena z milodarů občanů. V roce 1581 byl dosazen současný zvon Augustin, nebyl však pevně na svém místě, neboť věž byla ještě postupně navyšována. Zvon Augustin je volně přístupný pro veřejnost a je třetím největším v ČR, jeho výška činí 169 cm, zvon je od zvonaře Ondřeje Žáčka, zhotovení zvonu bylo na náklady města.

Poslední velká proměna věže proběhla v roce 1840, kdy byla věž dostavěna do současné výšky, která činí 72 m. Před několika lety došlo k další velké rekonstrukci, která trvala od roku 2014 – května 2015, kdy došlo k jejímu znovuotevření pro veřejnost. Z vrcholku věže si můžete prohlédnout nejen město, ale také Orlické hory a Krkonoše. K dispozici jsou na vrcholu věže dalekohledy, které můžete využít (nezapomeňte na drobné do dalekohledu, jinak si výhled moc neužijete). Fotografování je povoleno v celém prostoru věže. Na vrchol věže vede 226 schodů.

Bílá věž je vystavena z hořického pískovce, což je materiál, který má krásnou bílou barvu, podle čehož dostala věž název. Součástí věže je také úchvatně veliký hodinový stroj, který sestrojil Josef Božek už v roce 1829. Při prohlídce si také můžete užít pohled na skleněný model věže, vznikl pomocí lepených bloků čirého skla, následně došlo k broušení a leštění. Do skla jsou vyřezány různé tvary a dohromady jsou tvořeny lesklé a matné části. Když se nasvítí, tvoří okouzlující svítící efekty. Skleněný model věže trval několik stovek hodin, pracováno na něm bylo ručně i za pomocí strojů. K vidění je také audiovizuální moderní technologie, výstup na věž je tak obohacen nejen o mnoho informací, ale také zábavnou část prohlídky. V blízkosti věže si také můžete prohlédnout katedrálu svatého Ducha nebo kapli svatého Klimenta.

Otevírací doba a vstupné

Otevírací doba

Navštívit Bílou věž můžete kdykoli během roku, zavřeno je pouze na Štědrý den a Nový rok. Otevírací doba je denně včetně víkendů a různých svátků, na prohlídku můžete přijít v následující časy:

Březen – říjen 9:00 – 18:00h
Listopad – únor 10:00 – 18:00h

Poslední vstup na věž je vždy maximálně hodinu před ukončením otevírací doby věže. Na Bílou věž se můžete buď vydat samostatně nebo si užít komentovanou prohlídku s průvodcem. Maximální časová náročnost prohlídky věže je 60 minut. Personál věže si také vymezuje právo ukončit prohlídky dříve v případě velikého zájmu o zvonění na zvon.

Vstupné

Dospělí – 70 Kč
Děti do 6 let – 1 Kč
Ostatní – 50 Kč (děti do 15 let, studenti do 26 let, senioři nad 65 let, ZTP a ZTP/P)
Rodinné – 180 Kč (vztahuje se na maximálně 2 dospělé osoby a maximálně 3 děti do 15 let)Osoby mladší 15 let musí mít vždy doprovod minimálně 1 plnoleté osoby. Na věž je možné také zakoupit permanentku na zvýhodněné vstupné nebo dárkovým poukazem obdarovat někoho z vašich blízkých.

U vstupu do věže jsou pokladny, kde si můžete kromě vstupenky zakoupit také suvenýry na památku. Část vhodná pro vstup na věž není příliš prostorná, není tedy možné si zde uložit kolo nebo kočárek. Na věž nesmí zvířata, vstup je zakázán s jídlem, pitím, otevřeným ohněm, se zbraní a nesmí se v celém prostoru kouřit. Věž nemá žádný výtah, vstup na věž tedy NENÍ bezbariérový.

Věž má omezen vstup na maximálně 30 návštěvníků, což se vztahuje i na hromadné skupiny. V případě větší skupiny návštěvníků je nutné věž rozdělit na dvě a více samostatných prohlídek. Skupina, která má více jak 15 návštěvníků se musí nahlásit.

Jaké jsou nadstandardní nabídky Bílé věže?

Věž je velice krásné a romantické město, což můžete dokázat i romantickou procházku na vrchol věže, kterou zakončíte výhledem na osvětlené žijící město. Noční prohlídky probíhají převážně každou první sobotu v měsíci. Na prohlídku není nutná rezervace, může se tak jednat o spontánní výlet, opět je poslední prohlídka maximálně hodinu před ukončením návštěvní doby.

Věž si můžete rezervovat i pro svoji soukromou akci, což bývají většinou svatby, ceny pronájmu se pak odvíjí od doby, kterou na věži strávíte.

Další oblíbenou akcí je svítání na Bílé věži, kdy si za brzkých ranních hodin můžete vychutnat východ slunce nebo zvonění na zvon Augustin.

Hromadné akce jsou vhodné také pro děti školkové nebo školáky na prvním stupni. Pro tyto skupiny jsou prohlídky nabízeny s pohádkovou bytostí, jedná se o pohádkové postavy královny nebo polednice. V období Vánoc také můžete narazit na anděla nebo čerta.

Rada na závěr

Hradec Králové nabízí několik různých akcí a památek, které si můžete prohlédnout. Jakožto návštěvník, který je v Hradci Králové poprvé, určitě si vyhraďte celý den, abyste si vše mohli plnohodnotně prohlédnout. Kromě procházky po centru si nenechte ujít obří akvárium, Jiráskovy sady, kde si můžete udělat piknik a rodiny s dětmi jistě ocení pohádkovou stezku v místním lese. Odpočinout si můžete v místním Aquacentru. Podle ročního období můžete na Bílé věži narazit na různé akce, obzvláště v době Vánoc. Jste-li turisté, kteří rádi vyzkouší i místní restaurace, vybrat si můžete z několika různých druhů kuchyní, restaurací je po celém městě mnoho.

Související články