Babiččino údolí, výlet pro celou rodinu

Babiččino údolí je bezpochyby jedno z nejznámějších míst východních Čech. Právě sem, do Babiččina údolí, umístila Božena Němcová děj svého nejznámějšího díla Babička. V červenci roku 1952 je Babiččino údolí vyhlášeno jako státní krajinná a národní rezervace. Později bylo údolí zahrnuto v rámci chráněného území a dnes už se jedná o národní přírodní památku.

Na počátku babiččina údolí, kousek za zámkem Ratibořice, stojí známé pískovcové sousoší babičky s dětmi a psy.

Kniha Babička – Božena Němcová

Na tomto díle začala Božena Němcová pracovat v roce 1853, kdy ji potkala smutná událost – smrt jejího syna Hynka. Němcová měla útěchu ve vzpomínkách na své dětství s ústřední postavou její babičky – hodné, moudré a velmi laskavé ženy. Božena Němcová věnovala tuto knihu hraběnce Kounicové, protože sama byla ve finanční tísni. Hraběnka poslala na odplatu šest tenkých stříbrných lžiček. Později se ukázalo, že opisovač její knihy Babička, dostal za opis více peněz, než ona sama za své dílo.

Lokalita

Tato přírodní národní památka se nachází v Královéhradeckém kraji u města Česká Skalice. Údolí se rozprostírá zhruba v délce 9 km podél řeky Úpy. Jižní část okolo této řeky je typická svými rozsáhlými lučními porosty s lemy lesních porostů, které jsou na prudkých svazích. Toto území je částečně dotvořeno člověkem v podobě úprav parku do podoby klasicistního stylu a především pak v okolí ratibořického zámku a Loveckého pavilónu.

Zámek Ratibořice

Úplně první písemná zpráva o existenci tohoto panského sídla v Ratibořicích pochází někdy z roku 1388, kdy je uveden majitelem jistý rytíř Vaněk ze Žampachu. Přes nespočet rodů se panské sídlo dostalo až do rukou císaře Ferdinanda II. a téhož roku postoupil panství knížeti Piccolominimu. Ten si v roce 1702 nechal vybudovat v Ratibořicích barokní zámeček, který měl sloužit jako letní a lovecké sídlo.

Po smrti vévody Kuronském a Zaháňském zdědila Náchod a Ratibořice Kateřina Frederika Vilemína Benigna vévodkyně Zaháňská, princezna Kuronská. Tato krásná, bohatá dáma si Ratibořické sídlo zvolila jako své letní sídlo. Zámek nechala přestavit do stylu klasicismu a empíru. V jeho okolí byl založen přírodně krajinářský park, který byl postupně rozšiřován. Byl vybudován také lovecký pavilon a palmový skleník. Právě tato vévodkyně je všem známá jako ,,paní kněžna“ z knihy Babička od již zmiňované Boženy Němcové.

Poté zámek a jeho okolí procházelo ještě drobnými úpravami. Tento celek je navštěvován zejména díky významnému dílu, které zde bylo vytvořeno. Vše ale není tak, jak se z knihy zdá.

Vše není tak, jak se zdá

Vše, co je v knize, není ve skutečnosti až tak úplná pravda. Například to, že Božena Němcová alias Barunka, trávila své dětství s babičkou v Ratibořicích není pravda. Jejich matka nechtěla aby se s babičkou nějak často vídali, a tak se u ní zdržovali jen málokdy. Střípky z pravdy tady zaznamenávat nebudu, sami si můžete ověřit a usoudit, jak to asi doopravdy bylo. Jen podotýkám, že dost věcí a událostí, které se v této knize objevily, byly zidealizované.

Staré bělidlo

Je to stará dřevěná roubená chaloupka, která byla po roce 1945 vybavena dobovým lidovým nábytkem a zařízením z Muzea Boženy Němcové v České Skalici. V této chaloupce nikdy nebydleli její rodiče, ale Němcová tu léto prožila se svými dětmi. Vedle Starého bělidla najdeme také Viktorčin splav, který je z kamene a betonu. Na druhé straně splavu můžeme zahlédnout i Viktorku.

Kousek od Starého bělidla stojí také mlýn, kde je zřízená mlýnice, pekárna, dvě komory, dobový nábytek s předměty a mlýnské kolo. Před mlýnem se můžete také občerstvit.

Od roku 1981 vede z Ratibořic také naučná stezka a to na hrad Rýzmburk. Měří zhruba 7,5 km a pokud budete pozorní, všimnete si 18 informačních tabulí a 7 literárních a přírodovědných zastavení.

A jak se tam dostanete?

Autem

Pokud pojedete od Hradce Králové přes Jaroměř po silnici I/33, za obcí Svinišťany odbočíte vlevo do obce Velký Třebešov, dále městem Česká Skalice. Dostanete se do ulice Jirásková a z té pojedete do obce Zlíč, kde na křižovatce odbočíte doleva a tam už vás ukazatelé dovedou.

Pokud pojedete od Náchoda po silnici I/33, před městem Česká Skalice odbočíte vpravo do obce Zlíč a zde budete pokračovat na křžovatce opět doleva.

Pokud pojedete od Trutnova do města Úpice, odtud dále přes obce Havlovice, Libňatov, Hořičky a Světlá. Potom zahnete doleva na silnici III/304. Dále budete pokračovat přes obce Červená Hora a Žernov, opět do obce Zlíč.

Vlakem

Vlakem můžete cestovat do Ratibořic přes Českou Skalici, odkud vlak jezdí. Česká Skalice je dostupná na tratích 031 a 032 mezi městy Hradec Králové- Jaroměř- Starkoč- Trutnov.
Po tom, až dojedete vlakem do Ratibořic, se můžete vydat pěšky hned několika cestami. Informační tabule, kde jsou tyto trasy znázorněny, naleznete ihned na nádraží.

Autobusem

Ratibořice jsou dostupné autobusem přes města Česká Skalice a Náchod mnoha způsoby.

Na kole či koloběžce

Ratibořice jsou pro koloběžky i kola dobře dostupné. Je hodně cyklostezek, přes které se tam můžete dostat: 4018, 4055, 4097, 4098.

Pěšky

Pěšky se do Ratibořického údolí dostanete také přes Naučnou stezku Babiččino údolí, které začíná v městě Česká Skalice.

Typy na výlet v okolí Babiččina údolí

  • Adršpach – Adršpašské skály
  • Vojenská pevnost Dobrošov
  • ZOO Dvůr Králové nad Labem
  • Hospital Kuks – perla barokní architektury
  • Sněžka
  • Pevnost Josefov
  • Město a zámek Nové město nad Metují
  • Malé Svatoňovice
  • Červený Kostelec, …

Související články